Želite da vaše dijete postiže dobre rezultate u školi? Ništa lakše! Osigurajte mu zdrav doručak i ručak i vidjet ćete rezultate. Naime, niz istraživanja je potvrdilo da redovita, usklađena i zdrava prehrana poboljšava mentalne sposobnosti i ponašanje školaraca.

Mary Pat Alfaro, liječnica i koordinatorica nutritivne terapije u dječjoj bolnici Cincinnati Children’s, objašnjava kako je niz istraživanja pokazalo da bogata i kvalitetna prehrana direktno utječe na bolje rezultate na školskim testovima i opće poboljšanje ocjena kod školske djece.

O važnosti doručka raspravljalo je istraživanje iz 2005. godine, objavljeno u službenom časopisu Američkog dietetskog udruženja, u kojem su na jednom mjestu skupljne sve do tad objavljene studije o temi. U istraživanju stoji da doručak poboljšava kognitivne funkcije povezane s pamćenjem, upjehom u školi i redovitim pohađanjem nastave.

Mary Pat Alfaro navodi kako se zdravi doručak sastoji od niza namirnica, kao što su one bogate vlaknima i sjemenkama (muesli, corn-flakes, žitarice), voće i namirnice za poboljšanje probave i metabolizma (jogurt, lgg, bioaktiv).

Njezina preporuka bila bi: žitarice s mlijekom niske masnoće, voćni jogurt s bobicama (šumskim voćem), tost, jaja, 100-postotni juice od svježeg voća, pecivo sa sjemenkama, svježi sir i orašasti plodovi.

Osim doručka, važan je i ručak koji bi se trebao sastojati od kuhane hrane, što manje prženih namirnica na ulju, puno povrća i variva.
(ANI)