Dolazi nam doba godine kada su naše misli i brige usmjerene na školarce koji će se za nekoliko dana vratiti u školske klupe i krenuti u još jednu avanturu stjecanja novih znanja. Od mnogih ozbiljnih pitanja koje brinu roditelje, a među kojima je i ono gdje pronaći sredstva za opremanje djeteta za školu, ponovno će se, kao i svake godine, povesti i pitanje preteških školskih torbi. Školarci, posebice oni najmlađi, ne bi trebali, niti smjeli, nositi tako težak teret na leđima, jer su još uvijek u razvoju i podložni raznim oštećenjima kralježnice, leđa općenito i udova.

Samo u Americi, svake se godine čak 13.800 djece do 18 godina liječi zbog ozljeda uzrokovanih preteškim školskim torbama i ruksacima. 

Naravno, boljom organizacijom obrazovnog sustava i većim ulaganjima u infrastrukturu taj bi se problem mogao riješiti, ali ni jedna vlast u Hrvatskoj to do sad nije uspjela riješiti na državnoj razini, pa tako djeca svakodnevno nose teret koji ponekad dostiže trećinu njihove ukupne težine. I tako su roditelji ponovno prepušteni sami sebi da riješe problem kako znaju i umiju te da zaštite djecu od mogućih ozljeda. Neke grupe roditelja uspijevaju se dogovoriti s učiteljicama i bolje organizirati dječje torbe, ali većina se i dalje pita – zar torbe ne bi mogle biti laganije?

Ako ste i vi roditelji koji će ovaj problem rješavati sami, donosimo nekoliko korisnih savjeta koji bi možda mogli pomoći. Prije svega, pažljivo promatrajte djetetovo držanje tijela i nemojte čekati da se dijete počne žaliti na bolove u leđima, ramenima, kukovima, rukama ili nogama, jer će to značiti da je neka ozljeda već nastupila.

Ako je dobro spakirana, školska torba može biti izrstan način da se na nastavu ponese sve što učeniku treba. Osim zbog same težine, ozljede mogu nastati i kod dizanja torbe ili kod njenog nepravilnog nošenja. Kao i kod mnogih drugih stvari, prevencija je najvažniji dio rješenja problema.

Koje su to preventivne mjere? Prije svega, odaberite torbu koja odgovara visini i težini vašeg djeteta. Idealne torbe su one na kotačićima, no neka ih djeca ne vole, jer im otežavaju kretanje.

Dijete treba naučiti da torbu nosi na oba ramena, odnosno da je ne vjesi za samo jednu naramenicu. To je iznimno važno kako bi se teret ravnomjerno rasporedio na leđa. Ukoliko postoji, dobro je djetetu oko pojasa zavezati dodatni treći remen (horizontalno) te ga naučiti da i njemu ta praksa uđe u naviku. Sve naramenice na torbi potrebno je pravilno zategnuti da torba ne visi i pada u gornjem dijelu, ali i da nije previše čvrsto stegnuta.

Kada podižu torbu s poda, naučite djecu da čučnu tj. da svinu koljena.

Svakako kontrolirajte što sve dijete nosi u školu. Ponekad će, posebno oni najmlađi, jednostavno natrpati torbu knjigama koje trebaju i ne trebaju, a neki nose i igračke, ekstra tenisice i druge stvari koje im zapravo neće trebati.    

Ohrabrite dijete da vam odmah kaže ako osjeti bilo kakvu bol ili neugodnost tijekom i nakon nošenja školske torbe. Povremeno ga i sami pitajte kako je, posebice ako vidite da mu držanje tijela kod nošenja školske torbe nije pravilno. Prvi znak da je torba preteška je slabost ili trnci u rukama i nogama. Obratite pažnju i na crvenilo na ramenima od utisnuća naramenica torbe i druge vidljive znakove na tijelu (podljeve, svrbež, iritacije i sl.).

Kod kupovanja torbe, odlučite se za onu koja ima podložene ramenice i koja je čvrsta. Torba ne bi smjela djetetu dopirati do vrata, niti biti prenisko da prekriva stražnjicu. Torba odgovarajuće veličine je ona koja dopire od donjih leđa do otprilike visine lopatica, a u širinu ne strši sa svake strane više od 10 cm.

Pokušajte s učiteljima i drugim roditeljima dogovoriti neki sistem ostavljanja nepotrebnih udžbenika u školi. To će zahtijevati dobru organizaciju i planiranje unaprijed, ali će biti i zalog za zdravlje vašeg mališana kojem ozljeda leđa ili udova doista ne treba u tako ranoj dobi.