Roditelji i učitelji u školama često djecu koja rastu upozoravaju da isprave ramena dok stoje te da ravno sijede i kralješnicu priljube uz naslon stolice, kako kasnije ne bi morali ispravljati loše držanje koje može imati i zdravstvene posljedice. No, sada je potvrđeno da ravno držanje ima veliki utjecaj i na samopouzdanje djece.

Istraživači na Sveučilištu Ohio napravili su ispitivanje kod studenata te otkrili da su prilikom ispunjavanja upitnika o zapošljavanju više samopouzdanja u svoje kvalitete i znanje imali oni koji su sjedili uspravno. Oni koji su se nagrbili iznad upitnika, pokazivali su manje povjerenja u sebe i svoje sposobnosti.

“Mnogima od nas rečeno je tijekom odrastanja da ravno držanje ostavlja dobar dojam na druge. No ispada da dobro držanje utječe i na način na koji razmišljamo i vidimo sebe. Ako sjedite uspravno, sami sebi govorite da ste samopouzdani”, kazao je jedan od autora istraživanja Richard Perry.

Izgradnja samopouzdanja i vjere u sebe kod djeteta je dugotrajan proces. Osim lekcije o pravilnom držanju, roditelji trebaju učiti djecu da je vjera u sebe već napola dobivena bitka, bilo da se radi o sklapanju novih prijateljstva, uključivanju u novi sport ili svladavanju neke vještine.

Roditelji bi trebali svojoj djeci dati ohrabrenje i pohvale kada isprobavaju nešto novo ili si postavljaju neki cilj. Isto tako, važno je poticati upornost te reći djeci da ne odustaju ako nešto pođe po zlu.

I na kraju, pozitivan primjer najbolji je učitelj. Držite glavu gore, ispravite se i zauzmite stav, budite samopouzdani. Vaša će djeca poželjeti učiniti isto.