Većina se slaže da bi ljubav, zdrave veze i odnose s drugima trebalo slaviti svaki dan, a ne samo na Valentinovo. S druge strane, danas će se puno razgovarati i u medijima pričati o vezama, brakovima, ljubavi, zaljubljenosti, pa roditelji mogu iskoristiti priliku da svoje školarce koji će uskoro početi otkrivati te teme, upoznaju s važnim vrijednostima kad je odnos s drugim ljudima u pitanju. Za to nikada nije prerano.

Kao što znamo, nisu sve veze među zaljubljenima ili oženjenima zdrave. Na to upozoravaju mnoge inicijative i udruge koje upravo u veljači upozoravaju na nasilje u vezama, nad ženama, djevojkama i djevojčicama, u obitelji i među prijateljima općenito. Ove poruke posebno su ciljane na tinejdžere koji će jednog dana imati svoje obitelji i biti nosioci društva. Prevencija i edukacija o zdravim odnosima i vezama uvelike je na roditeljima, upozoravaju stručnjaci i predlažu da se u obiteljima vode sustavni razgovori o tome kako se trebamo odnositi prema voljenima, bližnjima, pa čak i nepoznatima. Sve te teme dio su puno šire priče no što je to ponašanje u vezi.

Ne možemo kontrolirati sve što naša djeca rade, ali možemo puno učiniti u prevenciji zlostavljanja koje se često javlja već u tinejdžerskim vezama.

Prvi korak je biti otvoren za razgovor s djecom i spreman odgovoriti na sva njihova pitanja. Kao i kod drugih tema, djeca trebaju znati da vam se mogu povjeriti i kad su u pitanju ljubavi, dečki, djevojke, zaljubljenost, spolni odnosi i druge važne ljubavne teme koje ih okupiraju. Zašto je to važno?

Prije svega to je važno u slučaju da se upravo vaše dijete nađe u odnosu u kojem ga se na bilo koji način zlostavlja – verbalno (vrijeđanje, emotivne ucjene, podcjenjivanje, omalovažavanje, grubo zadirkivanje, izoliranje, širenje tračeva i slično), ali i fizičko (prisiljavanje na seksualne odnose, udaranje i slično).

Dijete mora znati da ako se ikad nađe u situaciji za koju intuitivno osjeća da nije dobra za njega ili ga na bilo kojoj razini vrijeđa, ono mora znati da prvo treba doći k vama i imati povjerenja u vašu procjenu i savjete.

Svjedočimo porastu nasilja među tinejdžerima koje je u vezama vrlo suptilno. Ipak, roditelji mogu napraviti sljedeće kako bi spriječili da se ono ne dogodi njihovom djetetu:

Budite uzor djeci od najranije dobi i tretirajte sve osobe iz svoje okoline s poštovanjem, pogotovo svog partnera ili partnericu, ali i vlastito dijete
Počnite razgovarati o nasilju u vezama još i prije no što vaše dijete počne ulaziti u veze s vršnjacima
Uključite dijete u razgovor ili volonterske aktivnosti vezane za prevenciju nasilja u bilo kojem obliku (npr. protiv nasilja nad ženama, manjinama, LGBT osobama, djecom općenito, životinjama, starijima i sl.)
Dajte djetetu sve potrebne informacije o tome gdje se i kome može javiti osim vama (školski psiholog, Hrabri telefon, UNICEF, Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba i slično)
Razgovarajte o ljubavi, zaljubljenosti i odnosima, objasnite djetetu da život nije televizijska serija ili film i da se za kvalitetan odnos treba potruditi, puno u njega ulagati, poštivati osobu koju volimo, prihvaćati ju
Naučite dijete da vam se obavezno povjeri ukoliko osjeti da ga neka osoba, pa bila to i osoba s kojom je u vezi, vrijeđa i čini nesigurnim i nesretnim, odnosno ako osjeti da se nalazi u odnosu u kojem se ne osjeća dobro

Informacije koje vam mogu pomoći u razgovoru s vašim tinejdžerima ili djecom koja će to uskoro postati potražite na:

http://www.sezamweb.net/

http://www.iwannaknow.org/teens/index.html

http://www.poliklinika-djeca.hr/za-roditelje/