Znaju li vaša djeca što je origami – drevna vještina savijanja papira? Ako ne znaju, vrijeme je da i vi i oni ponovite gradivo. Naime, u više navrata dokazano je da ovaj oblik umjetnosti kod djeteta može unaprijediti nekoliko važnih vještina. Na temelju više istraživanja, američka znanstvenica Ainissa G. Ramirez tvrdi da origami poboljšava 3D percepciju, logičko i sekvencijalno razmišljanje, fokusiranje i koncentraciju. Evo nekoliko savjeta kako da iskoristite origami da biste poboljšali nekoliko djetetovih vještina koje je na svom blogu podijelila znanstvenica Ramirez.

Geometrija

Prema američkom Nacionalnom centru za statistiku obrazovanja, geometrija je jedno od područja koje veliki broj učenika teže svladava. Pokazalo se da origami može poboljšati razumijevanje geometrijskih koncepata. Primjerice, označavajući origamijeve strukture dužinom, širinom i visinom, djeca mogu naučiti ključne termine i načine kako opisati neki oblik.

Vještine razmišljanja

Origami potiče druge modalitete učenja. Pokazalo se da može poboljšati vještine prostorne vizualizacije koristeći izravan pristup. Takve vještine omogućuju djeci da razumiju, okarakteriziraju te izrade vlastiti dijalekt za svijet oko sebe. Zajedno s djetetom pronađite origami ili geometrijske oblike i zatim ga zamolite da ih opiše geometrijskim terminima.

Razlomci

Operacije s razlomcima znaju biti noćna mora, i djeci i roditeljima. Origami je odlično sredstvo za objašnjavanje razlomaka. Savijanjem papira možete ilustrirati polovine, trećine ili četvrtine i pritom postavljati pitanja o tome koliko puta bi trebalo svinuti papir da se napravi određeni oblik.

Rješavanje problema

Često u raznim zadacima postoji jedan tip rješenja i jedan način da se do njega dođe. Origami djeci pruža priliku da riješe nešto što nije prethodno propisano i daje im priliku da se suoče s neuspjehom (metodom pokušaja i pogrešaka). Tijekom učenja pokažite djeci neki oblik i zatražite od njih da nađu način da ga naprave. Do rješenja mogu doći različitim pristupima. Imajte na umu da pogrešan odgovor ne postoji.

Zabavna znanost

Origami je također zabavan način za objašnjavanje koncepata iz fizike. Tanki list papira nije vrlo snažan, ali ako ga presavijete poput harmonike postat će dovoljno jak. Mostovi se temelje na tom konceptu. Također, origami je zabavan način za objašnjavanje molekula. Mnoge molekule imaju oblik tetraedra ili poliedra. Ukratko, ova drevna vještina odličan je spoj povezivanja znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike.

OVDJE možete skinuti nekoliko zanimljivih origami modela s kojima vaše dijete može raditi.