Iako nas od početka nove školske godine dijeli još više od mjesec dana, Hrvatski autoklub krenuo je s akcijom upozoravanja na važnost sigurnosti najmlađih u prometu. Uoči povratka djece u školske klupe, proveli su istraživanje o tome koliko su roditelji zabrinuti za sigurnost mališana na putu do škole. U razgovoru s roditeljima i anketom pokušali su otkriti koje su to stvari koje najviše brinu roditelje djece osnovnoškolske dobi, pogotovo prvašića od kojih će se mnogi u rujnu po prvi puta naći u ulozi sudionika u prometu.

Sigurnost djece je prioritetna

Iz provedenog istraživanja može se zaključiti kako je upravo sigurnost djece u prometu visoko na listi prioriteta uoči nove školske godine, ali je također i izvor zabrinutosti mnogih roditelja. Na početku svake školske godine policija se pobrine da svaki prvašić dobije uvid u potencijalne opasnosti i način ponašanja u prometu. Niti ova godine neće biti iznimka, te će policija u svakom razredu u Hrvatskoj organizirati polusatno predavanje o važnosti opreza. Ono što roditelje najviše zabrinjava nije isključivo ponašanje djece na putu do škole i natrag, već mnogi propusti koji se tiču regulacije prometa na hrvatskim cestama. U ovu skupinu ubrojili su velike prometnice koje nemaju adekvatnu signalizaciju, nepostojanje pločnika u određenim ulicama, neoznačene prometnice kao i manjak školske patrole u slučaju kvarova signalizacije. Još jedan izvor zabrinutosti roditelja leži u nesavjesnim vozačima, koji često ne poštuju prometnu regulaciju čak niti u blizini osnovnih škola. Iz policije kažu kako je stoga najvažnije krenuti upravo od obrazovanja najmlađih i na vrijeme im ukazati na sve potencijalne opasnosti s kojima će se susresti.

Put od kuće do škole

Istraživanje je pokazalo i neke razlike koje se odnose na to kako djeca najčešće prevaljuju put do škole. Te su razlike ponajviše vezane s mjestom stanovanja, te su uočljive kod djece koja žive u većim gradovima za razliku od onih iz manjih mjesta. Djeca u ruralnim područjima češće odlaze u školu nekim prijevoznim sredstvom (uglavnom autobusom), dok u gradovima taj put prelaze pješke, budući da gotovo svaki kvart ima osnovnu školu i te udaljenosti nisu velike. Međutim, većina mališana u školu odlazi pješke, te je zabrinutost roditelja uglavnom povezana s prelaskom većih prometnica i raskrižja. Stoga gotovo 30% roditelja ističe kako svoje prvašiće prate na putu do škole, barem prvih nekoliko mjeseci dok se sami ne upoznaju s putom i potencijalnim opasnostima na njemu.

Važnost edukacije

Iz Hrvatskog autokluba napominju kako je, uz obrazovanje djece, jednako važno na probleme u prometu ukazati i roditeljima, budući da mnogi od njih često nesvjesno krše pravila. Primjerice, velik je problem ako roditelj hoda s djetetom po cesti te prijeđe na crveno kada vidi da automobila niti s jedne strane nema. Ovu radnju često prati ona rečenica „ovo nemoj raditi dok si sam/sama“. Upravo od roditelja djeca uče i upijaju obrasce ponašanja, te je vrlo vjerojatno kako će se mališan, vođen vašim primjerom, prije ili kasnije i sam odvažiti te prijeći cestu dok je na semaforu crveno svijetlo. Manja djeca u većini slučajeva nemaju moć procjene kao što je to slučaj kod odraslih osoba, te samo jedno „istrčavanje“ na crveno može imati kobne posljedice.

Sve kreće od roditelja

Škola u suradnji s policijom može djetetu usaditi neke obrasce ponašanja u prometu koji su poželjni, no mališani se najviše koncentriraju na primjere iz svoje okoline. Stoga budite savjesni sudionici u prometu kako bi dijete iz prve ruke moglo vidjeti kako se na putu do škole treba ponašati i na što treba obratiti posebnu pozornost. Iz policije savjetuju da nekoliko dana prije početka školske godine sa svojim mališanom više puta prođete rutu od kuće do škole i natrag, te mu ukažete na potencijalne opasnosti. To je najmanje što možete učiniti da vaš mališan bude sigurniji u jednoj potpuno novoj, ponekad i malo zastrašujućoj ulozi.