Povodom 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba, pet je osnovnih škola iz različitih dijelova Hrvatske tematskim priredbama obilježilo početak sudjelovanja u zajedničkom volonterskom programu pod nazivom „Što mogu učiniti za tebe?“. Osnovnoškolci su prezentirali raznovrsne aktivnosti i radionice namijenjene osobama treće životne dobi, koje će tijekom školske godine provoditi u vlastitim sredinama.

Pod vodstvom učitelja i nastavnika, učeničke izvannastavne aktivnosti kontinuirano će se odvijati tijekom aktualne školske godine u suradnji s umirovljeničkim udrugama i domovima za starije, te s pojedincima starije životne dobi koji žive u samačkim domaćinstvima. Mladi volonteri nudit će im pomoć i različite vrste usluga, kao što su posjeti domovima, pričanje priča, pomoć u nabavi lijekova i namirnica, organiziranje priredbi i kreativnih radionica. S druge strane, starije će osobe dobiti priliku pokazati mlađima svoja znanja, vještine, hobije i zanate, što će im omogućiti kvalitetne pomake u
njihovoj životnoj svakodnevici i veću uključenost u život zajednice. Program je osmislila Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnost s ciljem educiranja mlađih naraštaja o uvažavanju različitosti, pomaganju, rušenju predrasuda o starenju i poticanju međugeneracijske solidarnosti. Njime su zasad obuhvaćene škole koje su se već dokazale dosadašnjim uspješnim rezultatima u aktivnostima za osobe treće životne dobi.

Riječ je o Osnovnoj školi Matije Gupca iz Zagreba, Osnovnoj školi Petar Zrinski iz Čabra, Osnovnoj školi Prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja u Podravini, Osnovnoj školi Stjepana Radića iz zagorskoga mjesta Brestovec Orehovički i Osnovnoj školi Draškovec, naselju u sastavu Grada Preloga.

Namjera je Royalove zaklade aktivirati što veći broj djece i mladih u volonterskom pružanju pomoći i usluga osobama treće životne dobi, uz potporu lokalne zajednice i donatora. Stoga će program „Što mogu učiniti za tebe?” postupno širiti u ostalim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.