Ako pitate djecu, to bi im bila najgora noćna mora. Prve ljubavi u osnovnoj ili srednjoj školi obavijene su velom tajne, srama i osjećaja, za koje djeca misle da ih roditelji ne mogu shvatiti. Ipak, novo istraživanje pokazuje da djeca ipak trebaju nekoga s kime će pričati o ljubavi, vezama i odnosima.

Naime, prva ljubavna iskustva imaju veliku važnost za razvoj tinejdžera ili djece na pragu tinejdžerske dobi, te istraživanje pokazuje kako je uloga roditelja u komunikaciji i razumijevanju djece doista važna.

Wall Street Journal donio je priču o istraživanju Stephanie Madsen, profesorice psihologije na McDaniel Collegeu u Westminsteru, koje je pokazalo kako tinejdžeri koji s roditeljima pričaju o izlascima, romantičnim vezama i primaju od njih savjete, kasnije u životu ostvaruju bolje romantične veze s manje svađa i tenzija. Mladi čiji se roditelji nisu zamarali njihvim tinejdžerskim vezama i držali se postrani, u dvadesetima imaju površnije, konfliktnije veze s manje razumijevanja i nježnosti, koje ih ne ispunjavaju.

Istraživanje je obuhvatilo 225 mladih između 22 i 29 godina.

Ipak, prof. Madsen upozorava da ova studija ne znači da bi se roditelji trebali početi napadno miješati u ljubavne probleme ili sreću svojih tinejdžera. Klinci ipak najviše vole neodređene razgovore i ulogu nepristranog savjetnika kada su roditelji u pitanju. Najkraće rečeno, žele savjet od roditelja samo na vlastitu inicijativu ili odgovor samo kada ih se pita. Nije poželjno zanovijetati u stilu “trebaš prekinuti s njim/njom jer to nije dobro za tebe“, već reći “ono što i sam/a vidiš jest da ova veza ima puno negativnosti i problema“.

Jedno prijašnje istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da navike nastale prilikom romantičnog izlaženja u tinejdžerskoj dobi mogu imati dugoročne posljedice na emocionalan razvoj i društvene odnose klinaca, jer uz prve romantične veze ponekad dolaze komplicirana pitanja popularnosti, nasilništva, pritisaka vršnjaka, pa čak i depresije. S druge strane, tinejdžeri koji se nađu u kvalitetnoj prvoj romansi sa “zdravim” dečkom ili curom, pod njihovim utjecajem mogu bitno poboljšati svoje društvene odnose, samopouzdanje i opće emocionalno stanje.