Djeca i mladi koji su razvili naviku lijeganja nakon ponoći, skloniji su depresiji i mračnim mislima, odnosno mogu unaprijediti mentalno zdravlje ukoliko odlaze spavati oko 22:00 sata ili ranije. Tinejdžeri koji idu na spavanje nakon ponoći, prema novom istraživanju, imali su 24% povećani rizik od obolijevanja od depresije te 20% više šanse razmišljati o samoubojstvu.

Još važnije od termina spavanja je njegovo trajanje. Za razliku od tinejdžera koji spavaju osam sati dnevno, oni koji spavaju pet ili manje sati, imali su čak 71% više šanse bolovati od depresije te 48% više šansi razmišljati o samoubojstvu.

Psihoterapeut sa Sveučilišta u Columbiji, James Gangwisch, i njegovi kolege do ovih su rezultata i potencijalnih rizika kojima se djeca izlažu došli skupljanjem informacija od 15.659 djece starosti od 12 do 17 godina i njihovih roditelja. Među ispitanom djecom, njih 7% već je patilo od depresije, a čak 13% ih je ozbiljno razmišljalo o samoubojstvu.

Znanstvenici su ovim istraživanjem još jednom potvrdili teoriju da nedostatak sna može uzrokovati depresiju, odnosno da se kvalitetnim spavanjem ona može prevenirati, pa čak i liječiti.

Ipak, natjerati tinejdžera da ide spavati u 22:00 sata lakše je zamisliti nego napraviti. Među ispitanim tinejdžerima, svega 54% njih ide spavati oko 22:00 sata, a njih 25% ide spavati nakon ponoći.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Sleep.

(JK, Izvor: LA Times)