U četvrtom razredu osnovne škole na službenom popisu lektirnih djela niz je godina “Pusa od krampusa” Zvonimira Baloga koja je ovih dana digla prašinu. Naime, kako navodi Jutarnji list, glavni je motiv zbirke pjesama odnos između Boga i čovjeka, a roditelji su se pobunili zbog stihova u pjesmi “Gospa Međugorska” koji su ih zgrozili.

Sporni stihovi

Hrvatski je narod najugroženiji, najnesretniji na planetu! Bleiburg, Jazovka i druge špilje postaje su našeg križnog puta, dio hrvatske su zbilje. U hercegovačkim, istarskim i ličkim jamama još se urlik vrti, leleče jeka očajničkog padanja. U carstvu bezumne podivljale smrti pod zastavom pobjednika slavile su se laži i padanja.

Nisu bile izbirljive provalničke kame, djeci su parale utrobe, kopale su oči. Bez spolovila ostajali su tate, bez sisa mame. Iz hrvatskih usta hrvatski jezik užarenim su kliještima čupali, kad bi pod okriljem mraka, krvavih očiju u usnule domove upali.

Pjesma se nastavlja zahvalom Gospi u ime svih Hrvata, a sam pisac u pogovoru šalje poruku malim čitateljima: “U želji da se uz knjigu zabaviš, a još više da se zamisliš nad njom i nad sobom, primi veliku pusu od krampusovog tate – Zvonimira Baloga”.

Što kaže struka?

Učiteljice razredne nastave s kojima su razgovarali novinari Jutarnjeg lista kažu kako se ovo Balogovo djelo potpuno razlikuje od ostalih njegovih djela pisanih za djecu te da knjiga nije primjerena uzrastu od 10 godina. Također su napomenule da je ne bi odabrale za lektirno djelo jer ne vide koju poruku time prenijeti.

O spornim pjesmama očitovalo se i Ministarstvo obrazovanja koje je istaknulo da se navedeni naslov ne nalazi na popisu lektire u sklopu prijedloga predmetnog kurikuluma Hrvatski jezik.

Budući da od sljedeće godine uvodimo pilot-projekt cjelovite kurikularne reforme, ovakve će se teme rješavati na sustavan način, poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Inače, u “Pusi od Krampusa” ukupno 66 pjesama govori o Djevici Mariji, Isusu, Međugorju, Alojziju Stepincu, svetom Ivanu Krsitelju itd.

Pjesme uče mlade čitatelje što znači biti dobra osoba, dobro dijete te ih opominje kako trebaju puno učiti, nikako ne smiju biti lijen, neuredni ili zločesti. U suprotnom im duša neće dobro završiti. Ipak, Balog poziva i na nadu, na vjeru, koja jednako znači vjeru u Boga i vjeru u sebe, kao dobitnu kombinaciju uspjeha, stoji na stranici lektire.hr.