Igranje video igrica do kasno u noć, surfanje internetom ili slanje SMS-a ispod pokrivača, može dovesti do problema u učenju, promjena raspoloženja, tjeskobe i depresije kod djece. Stručnjaci iz Centra za poremećaje spavanja u JFK Medical Centeru, dokazali su da korištenje mobitela, računala i igraćih konzola u vrijeme kada bi trebali već spavati, uzrokuje kod djece i mladih poremećaje sna i spavanja.

Dugoročno stanje lošeg spavanja, pak, može prouzrokovati mnoge druge preobleme. Ono što se navedenim aktivnostima tik prije spavanja potiče je moždana aktivnost, a potiskuje se normalni ciklus spavanja.

Dr. Peter G. Polos i njegov tim proučavali su 40 djece tj. 14-godišnjaka nakon što su se navečer povukli u svoj sobe i trebali spavati. Tinejdžeri su prosječno prije spavanja svakog dana slali 34 SMS poruke, odnosno prosječno 3.400 SMS-a u vrijeme kada su trebali spavati. Poruke su tinejdžeri razmjenjivali u rasponu od 10 minuta pa do četiri sata nakon što su pošli na spavanje. Svaki od njih u prosjeku je bio probuđen jednom tijekom noći jer mu je došla SMS poruka.

Slanjem SMS-ova više se bave djevojčice, dok dječaci bdiju zbog igranja video igrica.

Istraživanje je pronašlo vrlo čvrstu vezu između kasnonoćnog korištenja medija i poremećaja u spavanju, koji pak dovode do poremećaja hiperaktivnosti i manjka pažnje. Osim ovih poremećaja, kod djece i mladih javljaju se i promjene raspoloženja, tjeskoba, depresija i oslabljene kognitivne funkcije (razmišljanje i učenje) tijekom dana.

Oko polovice roditelja ispitanih tinejdžera nije imalo pojma čime im se djeca bave nakon što kažu “Laku noć” i povuku se na “spavanje”. Oni koji znaju, prema problemu se postavljaju fatalistički tj. smatraju da oni tu ništa ne mogu i da je situacija jednostavno takva kakva je.

“Roditelji razmišljaju na način – to je svijet u kojem živimo i što mi tu možemo?”, kazao je dr. Polos i kazao da roditelji mogu zapravo učiniti mnogo. Prije svega trebali bi nadzirati korištenj elektroničkih medija, a zajedno s liječnicima i odgajateljima trebali bi djecu učiti o negativnim stranama pretjeranog korištenja tehnoloških uređaja.

Uz školu, zadaću, izvannastavne aktivnosti i druge obaveze, te svakodnevno rano ustajanje, kasnonoćno bdijenje uz mobitel ili računalo šteti razvoju mladih.

Djeca isto tako ne bi trebala imati televizore i računala u svojoj sobi, a trebalo bi uspostaviti i neka kućna pravila, kao što je zabranjeno telefoniranje i slanje SMS-a tijekom obiteljskih obroka, pisanja zadaće ili učenja.

Problem je u tome što još uvijek ne znamo da li će i kakve posljedice prekomjereno korištenje računala, mobitela i drugih uređaja ostaviti na današnje generacije, jer je još prerano reći i istraživanja su u tijeku. No zdravi razum i iskustvo govore nam da sve što je pretjerano nije dobro.

(JK, Izvor: HealthDay News)