Mnoga djeca u Hrvatskoj, osobito ona koja odrastaju u većim gradovima, često su prisiljena biti sama kod kuće poslije škole dok se roditelji ne vrate s posla. Ako nema bake ili neke druge starije osobe da ga pričuva, dijete može provesti i po nekoliko sati samo u kući. Donosimo nekoliko savjeta kako mu to samovanje učiniti sigurnijim.

Djeca koja su češće sama doma već imaju svoju rutinu i znaju kako će se zabaviti dok ne dođu roditelji, znaju gdje će pronaći ručak i sve što im treba. Ipak, treba ih naučiti i kako postupiti ako nešto pođe po zlu i ukoliko dođe do hitnog slučaja.

Neki od savjeta su:

– Pobrinite se da dijete zna osobne kontakt informacije kao što su kućna adresa, vlastiti broj telefona i vaš broj telefona na koji vas može u svakom trenutku nazvati. Obavezno pored telefona zapišite velikim brojkama sve potrebne telefonske brojeve na koje se u slučaju hitnosti dijete može obratiti odraslima. Među upisanim brojevima neka bude i broj 112, odnosno broj centra za hitne intervencije.

– Pobrinite se da dijete ima uhodanu rutinu. Kada dođe kući neka opere ruke, presvuče se, pojede ručak koji ste mu ostavili, napiše zadaću i igra se dok ne dođete doma.  

– Zamolite susjedu ili nekog poznatog u koga imate povjerenja da obiđe barem jednom mališana, osobito ako se kući vraćate kasnije no obično.

– Podsjetite dijete da zaključa stan ili kuću čim dođe iz škole, da vas nazove da je stiglo i da vas čeka.

– Naučite dijete da ne otvara kuću ili stan nikome koga mu niste prethodno najavili. Ako dolazi susjeda, ona će se najaviti. Nitko drugi nepoznati ne bi smio s vašim djetetom doći u interakciju bez vašeg nadzora.

– Ukoliko živite u zgradi, naučite dijete kome će se javiti ukoliko dođe do požara ili poplave, kako bi sigurno napustilo zgradu.