Prva hrvatska opća i nacionalna online enciklopedija – Proleksis enciklopedija, koja sadrži više od 62 tisuće članaka i više od 17 tisuća fotografija, ilustracija i mapa, predstavljena je danas u Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa (MZOŠ).

Proleksis enciklopediju od danas, na mrežnim stranicama CARNeta, besplatno mogu pretraživati svi učenici, studenti, učitelji, nastavnici, profesori, znanstvenici, znanstveni novaci i zaposlenici ustanova u sustavu CARNeta.

Online enciklopedijom obuhvaćena je cijela vertikala obrazovne zajednice, od osnovnih i srednjih škola do fakulteta, što je sada između 800 i 900 tisuća korisnika, rekao je Dragan Schwarz, državni tajnik MZOŠ-a.

Ustvrdio je kako, za razliku od interneta na kojem se nerijetko mogu pronaći netočne, nejasne i neatuorizirane informacije, Proleksis enciklopedija daje točne i provjerene podatke koji se mogu koristiti u predavanjima i istraživanjima.

Glavni urednik online enciklopedije Antun Vujić održao je prezentaciju prelistavanja enciklopedije, podsjetivši da je njezinu online izdanju prethodilo tiskano. Enciklopedija će s vremenom rasti u broju i veličini članaka, a na kraju bi se putem vanjskih poveznica trebale povezati ustanove u znanosti i kulturi, što će osigurati još dostupnije i detaljnije pretraživanje, dodao je.

Tim projektom željeli smo svim našim korisnicima pružiti ogromnu bazu znanja koja će se idućih godina proširivati informacijama neopterećenima dnevnim događajima, rekao je ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić.

U užem uredništvu enciklopedije je devet ljudi, a na njoj je radilo više od 50 urednika, suradnika i autora članaka.

Pristup enciklopediji moguć je korištenjem valjanog elektroničkog identiteta u sustavu AAl@EduHR, a svrha je da u konačnici bude dostupna i širem krugu korisnika.

Proleksis enciklopedija rezultat je suradnje tvrtke Pro Leksis d.o.o. i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. (hina)