Kako početak školske godine ne bi bio šok za školarca koji je u jednom danu uživao u bezbrižnom ljetu, a već drugog se nespreman našao u školskim zadaćama i obvezama, dobro je dva-tri tjedna prije početka nove školske godine pomoći djetetu s laganim pripremama za novu nastavnu godinu. Kako? Vrlo jednostavno – pričajte s djecom i slušajte što imaju za reći kad je početak škole u pitanju.

Normalno je da dijete ima određenih strahova i briga, pa je dobro razgovarati i o tim negativnim, ali i o pozitivnim stranama početka nove školske godine.Kako razgovarati s budućim prvašićima?


Djeca koja će na jesen po prvi puta sjesti u školske klupe trebaju znati što će se dogoditi. Roditelji mogu s djetetom prošetati do škole, dozvoliti djetetu da se poigra na igralištu, da vidi izvana kako izgleda predvorje škole, a možete se igrati i pogađanja u kojoj će učionici vaš prvašić sjediti, kakvi će biti novi prijatelji i učiteljica. Pomoći mogu i razne slikovnice ili knjigice vezane za temu polaska u prvi razred.


Ukoliko još niste počeli, možete dijete upoznati s brojevima i slovima, odnosno s gradivom koje će učiti u prvom razredu. Djetetu treba objasniti da će u školi biti puno novih prijatelja i puno igranja, ali i učenja novih zanimljivih stvari.


Ukoliko poznajete neko dijete koje će s vašim mališanom sjesti u školske klupe u rujnu, pokušajte organizirati igranje i druženje kako bi zajedno, hrabrije i sigurnije započeli s novom avanturom i snalaženjem u novoj sredini.


Iznimno je važno prije početka školske godine uspostaviti dobru rutinu odlaska na spavanje i naviknuti dijete na jutarnja buđenja te samostalnost u pripremama za školu (pakiranje ruksaka, vezanje cipela, uredno pospremanje cipela i jakne i slično).Što trebaju znati osnovnoškolci?


Svaki novi razred novi je izazov za sebe. Svaki novi razred je novi početak, pa djeci osnovnoškolske dobi također treba pomoć u pripremama za taj novi početak.


Ukoliko dijete osjeća lagnu nervozicu, naglasak stavite na pozitivne stvari vezane za početak škole. Dozvolite djetetu da samo odabere školsku torbu, pernicu, a ubacite u košaricu i nešto što nije nužnost, ali dijete želi (npr. šarene olovke, novu majicu ili dres, lijepi fascikl i slično).


Posebo je važno razgovarati s klincima koji iz nižih razreda prelaze u više. Zasigurno će imati neka pitanja vezana za nove školske predmete, nove nastavnike, nove učionice i duži boravak na nastavi. Poslušajte što dijete nosi u svojoj glavici i što mu leži na duši i pokušajte mu dati kratki uvid u budućnost kroz neko vlastito pozitivno iskustvo iz školskih dana. Ukažite djetetu kako je važno to što odrasta, što je samostalnije i odgovornije. To će mu dati osjećaj ponosa i biti pozitivan poticaj.


Ukoliko uspijete, pokušajte zajedno odrediti neke ciljeve vezane za ocjene i učenje. Pokušajte zajedno planirati i organizirati vrijeme koje dolazi. Razgovarajte o izvanškolskim aktivnostima, druženjima s prijateljima iz razreda, uspjesima koji su pred djetetom. Osjećaj optimizma i poleta, sanjarenja o uspjesima u školi, dat će i djetetu motivaciju i osjećaj nade da početak škole uopće nije tako loše doba godine.