Biti ili ne biti prijatelj na Facebooku s vlastitim djetetom, osobna je odluka svakog roditelja i nju ne bismo trebali analizirati i komentirati. Najčešće je “fejsbučenje” s djetetom stvar potrebe, bilo da roditelji žele vidjeti tko su djetetovi virtualni prijatelji, bilo da žele lakše održavati kontakt ako se dijete, primjerice školuje u drugom gradu. Kakve god imali razloge za druženje s djetetom na društvenoj mreži, roditelji bi se nekih pravila ipak trebali pridržavati kako ne bi preko noći njihovo prijateljstvo s djetetom na Internetu “nestalo.”

  • Za početak, imajte na umu da prijatelji vašeg djeteta vide sve informacije na njegovom zidu. Facebook ne zamjenjuje chat ili e-mail. Suzdržite se nepotrebnih komentara.

  • Bez obzira na vašu veliku želju upoznavanja svih njegovih virtualnih prijatelja, nemojte ih baš sve dodati na listu svojih prijatelja. Obavezno dogovorite pravila i prioritete.

  • Društvene mreže nude opciju slanja privatnih poruka, obavijesti ili pozivnica. Nemojte to “zlouporabiti” i ne budite previše dosadni sa postavljanjem pitanja i potpitanja u inbox. Slobodno ih koristite u komunikaciji s vašim djetetom, ali ne očekujte da će vam ono na njih odgovoriti odmah.

  • Nemojte misliti da je vaše dijete još uvijek online pa čak i kada njegov Facebook status to pokazuje. Ne “visi” vam dijete baš po cijele dane na Internetu.

  • Ne ispitujte, ne kudite i ne držite prodike djetetu pred njegovim prijateljima. Neugodne razgovore ostavite za razgovore u “četiri oka.”

  • Imajte na umu da je Facebook profil vašeg djeteta njegov privatni prostor. Nemojte da vas na njegovom profilu zatekne poneka diskutabilna fotografija ili komentar.

Na roditeljima je da djetetu pruže razumnu količinu slobode, ali, najvažnija je kod Facebooka, kao i inače u odgoju djeteta, otvorena i iskrena komunikacija. Roditelj bi trebao s djetetom imati takav odnos da mu dijete u bilo kojem trenutku, bez zadrške može reći sve što ga muči, veseli ili možda iritira. Zabranjivanje Facebooka nije dobra opcija jer zabrana nerijetko može povećati interes i učiniti Facebook još zanimljivijim.

Najvažnije je, podučiti ih o opasnostima i odgovornostima njihovih aktivnosti na Internetu te u umjerenim granicama pratiti njihove reakcije i ponašanje na društvenim mrežama. Imajte na umu pritom da službena politika Facebooka ne dopušta korištenje njihovih usluga mlađima od 13 godina jer se u većini slučajeva djeca ne znaju koristiti  tom mrežom kako spada tj. ne znaju na pravilan način posložiti postavke sigurnosti i privatnosti. Nepravilnim korištenjem ove popularne mreže, automatski su na nišanu internetskih predatora, što može biti izrazito opasno.