Bilo bi prilično jednostavno kada bi vam mališan jednostavno iskreno rekao kako se osjeća u određenim situacijama. Međutim, to je iznimno rijedak slučaj, što najbolje znaju roditelji školarca. Polazak u školu vrijeme je kada se dijete počinje povlačiti u sebe, a s druge strane njegov se krug poznanstava povećava. Stoga će se klinci prije povjeriti nekim prijateljima nego vlastitim roditeljima. Upravo zato postoji i velika šansa da roditelj jednostavno neće primijetiti je li njegovo dijete nesretno u školi, u kojoj odjednom provodi dobar dio dana.

Strah od određenih profesora, neuspjeha ili pak vršnjaka moguć su razlog za osjećaj tuge pri samoj pomisli na školu. Iako će školarci to često pokušati prikriti najbolje što mogu, postoje znakovi koji će roditeljima dati do znanja da ipak nije sve u redu.

Je li dijete zaista nesretno?

Iako mnogi roditelji imaju osjećaj da su djetetu dosadni kada stalno ispituju o školi, činjenica je da je ovo razgovor koji bi trebalo redovito voditi s mališanom. Kada dijete spomene bilo što vezano za školu, neka vam to bude povod za dulji razgovor. Umjesto da u žurbi samo kimnete glavom, počnite postavljati potpitanja kako biste pokazali da ste zaista zainteresirani za ono što dijete ima za reći. Osim toga što ćete dobiti više informacija vezanih za obrazovanje vašeg školarca, uspostaviti ćete i čvršću vezu s njim. Tada je i veća vjerojatnost da će vam se u budućnosti početi povjeravati bez ustručavanja, čak i u trenucima kada se osjeća nesretno.

Kroz te je razgovore najvažnije obratiti pozornost na detalje. Primjerice, kada dijete spomene da ga je netko opomenuo, nema potrebe za negativnom reakcijom i opomenom kako bi trebalo pripaziti na ponašanje, te da je učitelj/učiteljica uvijek u pravu. Prvo pozorno saslušajte što se točno dogodilo, budući da i male stvari na koje nije naviknulo, djetetu s polaskom u školu mogu predstavljati stres.

Kontakt s učiteljima

Polaskom u školu, dijete s učiteljem u školi često provodi više vremena tjedno nego s vlastitim roditeljima. Stoga je velika vjerojatnost da će upravo učitelj primijetiti promjenu u ponašanju i eventualne strahove vašeg mališana koji se tiču škole.

Upravo je zato već u prvim danima nastave poželjno osobno se upoznati i kratko porazgovarati s učiteljem/učiteljicom. Tu je komunikaciju potrebno i redovito održavati. Kada primijetite da je mališan dolaskom iz škole povučeniji, učitelji će najbolje znati reći da li je tijekom nastave došlo do neke situacije koja odudara od onog na što je dijete svakodnevno naviklo, a moglo bi predstavljati “okidač” za osjećaje tuge i bespomoćnosti.

Neka učitelj ne bude osoba koja će vam tek prenijeti puke informacije vezane za ocjene i uspjeh u određenim predmetima. On bi trebao biti i netko tko će pratiti socijalizaciju mališana, te vam ukazati na određene poteškoće na ovom polju.

Zabrinjavajući znakovi

Psiholozi ističu da postoji nekoliko znakovi koji ukazuju na to da je vaše dijete nesretno kada je u pitanju svakodnevni odlazak na nastavu.

Na nervozu prije polaska u školu često će ukazivati fizički znakovi. Bol u području trbuha često praćena proljevom, može se povezati upravo s nervozom. U slučaju da primijetite kako se bol javlja uglavnom u vrijeme kada bi trebalo krenuti u školu, nemojte automatski pretpostaviti kako dijete glumi upravo da bi izbjeglo nastavu. Za početak ga pitajte postoji li nešto što mu stvara strah kad je škola u pitanju, a to može biti zaista mnogo stvari – od testa, pa do određene osobe.

Nervoza koja se očituje radnjama poput griženja noktiju, čupanja kose, pa sve do mokrenja u krevet jasni su znaci kako je dijete zbog nečega pod velikim stresom. Šutnja kada spomenete školu također je jedan od obrambenih mehanizama mališana, a do odgovora možete doći isključivo iskrenim razgovorom.

Većina djece pred ponovni polazak u školu nakon praznika uglavnom ima miješane osjećaje. Iako može tvrditi kako mu se ne sviđa povratak u školsku klupu, roditelji će primijetiti određeno uzbuđenje tih dana. Ono je uglavnom povezano s činjenicom kako će ponovno vidjeti svoje prijatelje. Međutim, kod djeteta koje ima strah od škole, bilo kakvo će uzbuđenje izostati, te će u razgovoru s roditeljima isticati isključivo negativne strane povratka. Kroz razgovor s mališanom, ali i učiteljem trebali biste na vrijeme pronaći uzroke ovakvog ponašanja, kako biste djetetu pomogli otkloniti strahove, ali i pokazati kako se ipak radi o jednom od najljepših perioda njegovog života.