Za točno dva tjedna djeca će ponovno sjesti u školske klupe. I dok se mališani još uvijek bezbrižno igraju i ne razmišljaju o školi, mnoge roditelje lagano hvata briga kako će djecu prebaciti u “školski mod”. Tipične brige roditelja protežu se od jutarnjeg buđenja, do ponovnog obavljanja školskih obaveza te promjena rutine općenito. Najbolji način da se stres povratka u školske klupe umanji su dobra priprema i postepena prilagodba.

Donosimo nekoliko savjeta vezano za pripreme školaraca na nove obaveze, a kako bi i roditelji bili mirniji znajući da su djeca sigurna i koliko toliko pripremljena na promjenu u njihovoj svakodnevici.

Sigurnost u prometu

Mnogi mališani pješače, idu biciklom, voze se tramvajem, autobusom ili vlakom u školu. Vrlo je važno da roditelji, ovisno o načinu putovanja, s djetetom prođu još jednom sve sigurnosne lekcije vezane za promet. Djeca su najranjivija kao pješaci pa nije na odmet da u dva ili tri navrata, u večernjoj ili jutarnjoj šetnji prođete s djetetom najsigurniju rutu do škole (koja ne mora nužno biti i najbrža) i upozorite ga da pazi na svim kritičnim prometnim točkama.

Ono što s djecom treba ponoviti su sljedeća zlatna pravila ponašanja u prometu:
– Uvijek trebamo hodati po nogostupu za pješake.
– Na cestu nikada ne trčimo.
– Cestu uvijek prelazimo preko zebre. Preko zebre ne trčimo.
– Prije prelaska ceste uvijek čekamo zeleno svijetlo.
– Ako zebra nema semafor, obavezno stanemo, čekamo, gledamo i slušamo. Kada nema automobila, prvo pogledamo lijevo, pa desno, pa opet lijevo i tek tada prelazimo cestu.

Isto tako, djetetu svakako nabavite reflektirajući prsluk, traku ili neko drugo fluorescentno obilježje kako bi ga vozači bolje vidjeli. Upozorite mališane da pripaze na automobile na parkiralištu, da nikada ne dolaze na cestu između dva parkirana automobila te da pripaze na pružnim prijelazima. Ako se u školu voze javnim prijevozom, upozorite ih da pažljivo koračaju u vozilo i da se ne guraju na vratima s vršnjacima ili na stanici na kojoj čekaju tramvaj/autobus/vlak.

Dovoljno sna i ranije buđenje

Počevši od danas (ako to već niste i ranije poduzeli kao mjeru), neka vaše dijete ide barem 30 minuta ranije u krevet na spavanje. Minimalno sedam dana prije početka nastave, počnite ga dizati u ono doba u koje se i inače treba probuditi kada je škola. Naravno da će klinci prosvjedovati protiv ovih mjera, jer nema ništa ljepše nego ljeti ostajati dugo budan, pa ujutro duže spavati. Ipak, budite dosljedni, jer ćete i sebi i djeci učiniti veliku uslugu.

Vrlo je važno da dijete noću ukupno spava barem 9 sati. Ako je buđenje u 7, dijete bi trebalo u 22.00 biti u carstvu snova.

Higijena kao zaštita protiv “novih” bakterija i virusa

Povratkom u školske klupe, mnoga djeca donose i razne bakterije i viruse. Nastavnici znaju da se ubrzo nakon početka školske godine češće javljaju infekcije uha i grla kod djece. Naime, tijekom ljeta djeca dolaze u kontakt s raznim bakterijama i virusima koji nužno ne uzrokuju bolest kod prijenosnika, ali vrlo brzo prelaze na njegove prijatelje u razredu.

Najbolja prevencija, prema nekim procjenama za čak 80% mogućih infekcija, je higijena. Prije povratka u školske klupe, što češće podsjećajte dijete da dobro opere ručice. Kada krene na nastavu, neka zna da je dobro oprati ruke poslije gotovo svake aktivnosti ili jačeg kontakta s prijateljima. Ako želite, djetetu možete kupiti gel za dezinfekciju ruku koji će olakšati pranje kada toalet nije u blizini (npr. u tramvaju, autobusu i sl.).

Promjena u prehrani za jači imunitet

Sezona je dozrijevanja domaćeg voća, a vrtovi ili tržnice puni su domaćeg povrća. Ako to već ne činite, pokušajte u narednom periodu ojačati djetetov imunitet i pripremiti ga za jesen i zimu pomoću zdrave hrane. Naviknite ga na voćne užine, na kuhane obroke, a zdravijoj prehrani pridodajte i vježbanje. Većina djece provodi po cijele dane u igri i trčkaranju, pa im dodatno vježbanje možda nije potrebno, ali ako u kući imate malog mislioca ili malog budućeg programera koji je više orijentiran na pasivnu igru i sjedenje, pokušajte ga animirati na pojačano kretanje na način da se i sami uključite. Svakog dana šetajte 30 do 60 minuta, a vrijeme u šetnji dobro će vam doći za razgovor o mnogim važnim školskim temama.

Ukoliko to smatrate potrebnim, odvedite dijete liječniku na sistematski pregled, kako bi bili sigurni da u novu školsku godinu i u nove izazove kroči zdravo i s dobrim imunitetom.

Strah me zadirkivanja

Jedna od važnih tema kad je povratak u školu u pitanju su odnosi s vršnjacima i eventualni strah od zadirkivanja. To se posebno odnosi na djecu koja su imala negativnih iskustava u prošlosti. Važno je da dijete nauči razliku između zadirkivanja i zlostavljanja. Sve što u njega izaziva strah, nelagodu i paniku, vrlo je vjerojatno zlostavljanje.

Svaka nova školska godina prilika je da dijete kroči u učionicu s puno više samopouzdanja i obnavlja odnose s drugom djecom s puno bolje pozicije. Podizanje samopouzdanja kod djeteta jedna je od mjera koja će mu pomoći da se u startu postavi prema vršnjacima. O tehnikama kojima možete djetetu u tome pomoći pisali smo u člancima:
Ljubav i podrška djetetu daju sigurnost koja je temelj za izgradnju samopouzdanja
Samopoštovanje se ne rađa, ono se izgrađuje
Kako uspješno razvijati djetetovo samopouzdanje?

Nadalje, važno je naučiti dijete kako reagirati u situacijama u kojima je žrtva nečijeg zadirkivanja. Stručnjaci kažu da je najbolje pokazivati nezainteresiranost, okrenuti se i otići na drugu stranu i ne dati vršnjaku osjećaj da ima moć ili kontrolu. Ako se radi o težim oblicima zlostavljanja, dijete treba potražiti pomoć odraslih. Vrlo je važno otvoriti sve kanale komunikacije otvorenima, kako bi dijete znalo da je u redu potražiti bilo koju vrstu pomoći.

Prije početka školske godine dajte djetetu do znanja da razumijete i priznajete njegov ili njezin strah, ali da ste tu za njega i da će njegova obitelj uvijek biti na njegovoj strani i spremna na pomoć. Skrenite mu pažnju na to da njegov život nije samo škola i da postoji niz drugih aktivnosti koje će mu biti zabavne i zanimljive, niz drugih skupina djece s kojima se može igrati i povezati.

Ako dijete ima barem jednog prijatelja s kojim je u dobrim odnosima, potaknite njihovo druženje i susret još i prije početka škoslke godine. Vaše će se dijete osjećati sigurnije i pod manjim stresom.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, najavite se prije početka godine školskom pedagogu, psihologu i učiteljici te s njima podijelite svoje brige i saslušajte njihove savjete.

Nervoza i drugi strahovi

Djeca se ponekad groze povratka u školu zbog niza razloga koji se nama možda čine nevažnima: Hoće li se Ana i dalje htjeti sa mnom družiti? Zašto samo ja nemam mobitel? Zašto samo ja živim u ovom dijelu grada i idem sama iz škole? Hoće li se drugima sviđati moja torba i pernica?

Pokušajte saznati što mališana muči i napišite priču u kojoj glavni junak svladava upravo te poteškoće. Možete napraviti i mali igrokaz, igru ili lutkarsku predstavu u kojoj će sudjelovati i mališan te mu ostavite dovoljno prostora da sam daje rješenja na određene probleme s kojima se u školi susreće vaš glavni junak. Na taj način pomažete djetetu da samo pronađe rješenja za ono što ga možda u nekom trenutku brine vezano za školu i školske prijatelje.

Vrlo učinkovito sredstvo protiv stresa i napetosti je igranje uloga. U igri “Prvi dan škole”, vi budite dijete, a dijete neka bude roditelj. Neka vas ujutro probudi, otrčite u kupaonicu i odjenite se, neka vam dijete složi doručak i neka vas otprati u školu. U školi odglumite niz situacija da dijete vidi da se nema čega bojati: upoznajte se s novim prijateljem, pozdravite se sa starim prijateljima, ispričajte na glas što ste radili tijekom ljeta…
Stres i strah obično su posljedica neizvjesnosti i neznanja što će se dogoditi. Kada djetetu malo približimo što se sve može dogoditi tog prvog dana i stres će vjerojatno popustiti.

Radni stol je spreman

Tijekom ljeta, radni stol je obično zatrpan igračkama, odjećom, stripovima, CD-ima i drugim zabavnim stvarčicama. Prije početka školske godine, potaknite dijete da si samo reorganizira radnu površinu. To možete napraviti i na zabavan način. Raščistite stol, posjednite dijete i recite mu da zatvori oči i zamisli da treba pisati zadaću iz matematike i hrvatskog. Neka potom nabroji sve što mu za to treba (ravnalo, gumica, olovke, kalkulator, računalo i sl.). Potom neka pokaže na stolu mjesto gdje po njemu svaka od tih stvari treba stajati. Dok dijete pokazuje, vi sve posložite tamo gdje pokazuje njegov ili njezin prstić. Kad otvori oči, dijete će se vjerojatno dobro nasmijati, ali poanta je pripremiti radnu površinu i dijete podsvjesno pripremiti na razdoblje kada će zadaće biti svakodnevna obveza.

Čitajte i učite kroz zabavu

U knjižarama postoji niz zanimljviih i zabavnih zbirki s radnim zadacima pomoću kojih s djetetom možete vježbati pisanje, čitanje, zbrajanje, oduzimanje, finu motoriku i sl. Možete zajedno čitati slikovnice, razgovarati o likovima i situacijama s krajnjim ciljem da dijete zadrži fokus na određenoj aktivnosti barem 45 minuta u kontinuitetu.

Večer prije prvog školskog dana

Dozvolite mališanu da sam izabere odjeću koju će nositi, dogovorite se kakvu ćete frizuru raditi, pričajte o jutru i što ćete prvo napraviti kad dođete u razred. Neka dijete samo spakira svoju školsku torbu, neka odabere što će nositi osim knjiga i pribora (možda neku igračkicu, užinu i druge sitnice koje će mu biti poveznica s domom). Ako mislite da će to pomoći, napravite djetetu malu pozdravnu poruku i dok ne vidi, umetnite je u pernicu. Neka na njoj piše “Mislimo na tebe i želimo ti sretan početak školske godine. Budi hrabar i dobar, vole te mama i tata. P.S. Vidimo se uskoro”.