Svake tri minute u svijetu u prometnoj nesreći pogine jedno dijete. Nažalost, crne brojke ne zaobilaze ni Hrvatsku u kojoj je lani u prometu poginulo 8-ero djece. Posebno su ugroženi osnovnoškolci na putu do škole. Zato je Fakultet prometnih znanosti u suradnji s MUP-om proveo projekt koji je pokazao porazne rezultate. Škole vrlo rijetko imaju svu potrebnu infrastrukturu, roditelji daju loše primjere djeci, često ih ne vežu tijekom vožnje, a dio vozača uopće ne usporava kraj škola.

Opasnosti iza svakog ugla

Praksa je pokazala da su djeca u prometu u opasnosti i kada znaju pravila. Da bi došli do škole, neki mališani moraju proći opasan put koji im uopće nije prilagođen. Opasnosti su svjesni i roditelji koji svakodnevno strepe za njihove živote.

Dosada smo ih mi vodili u školu, ali kada će morati ići sami svakako ćemo se bojati zato što je jako veliki promet, napominje Sanda Duspara i dodaje da ne zna rješenje problema koji je pred njima.

Da su školarci izloženi na milost i nemilost vozača u prometu ne poriče i ravnateljica Osnovne škole August Šenoa Ivana Sauha koja se za pomoć obraćala svim institucijama. Poručeno joj je da je sada u planu izgradnja ugibališta za autobuse, a dodatna signalizacija je još na čekanju. 

Ograda škole je dva metra, čak ne više, odvojena od same ceste. Ovoga trenutka na cesti se nalazi pet prometnih traka, to je jako veliki promet pogotovo ujutro kada ljudi idu na posao i kada djeca idu u školu, objašnjava ravnateljica.

Sličnu muku prolaze i osnovnoškolci u Kustošiji gdje je jedno dijete i stradalo.

Naša djeca izlaze na Ilicu, a znate da na Ilici ne možete kontrolirati često puta situaciju. Isto tako kada smo tražili uspornike rekli su da je Ilica žila kucavica i da ne može dobiti uspornike, napominje ravnateljica škole u Kustošiji Gordana Kaić.

Stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti napravili su i simulacije koje pokazuju da izgradnja ugibališta i parkirnih mjesta za roditelje ili postavljanje uspornika može znatno smanjiti mogućnost nesreće, ali postoje drugi i jednostavniji načini kao primjerice hodajući bus. Rješenja za povećanje sigurnosti djece u prometu ima, samo kažu stručnjaci, ne provode se.