Zamislite da radite kao učiteljica ili učitelj u školi i jedan od učenika ili učenica počinje raditi probleme. Što bi napravili? Naravno, prva pomisao bila bi – kaznio bi ga. Kažnjavanje je protumjera za neposluh, brbljanje na satu, uznemiravanje drugih učenika, agresivnost, neizvršavanje zadataka i druge prijestupe i nepodopštine.

Kazne variraju od stajanja u kutu i gledanja u zid, do udaljavanja s nastave. Kazne mogu biti instant rješenje, ali u većini slučajeva ne donose trajne rezultate. Sjetite se sebe, ako ste ikada bili kažnjeni, čega se sjećate? Vjerojatno se sjećate srama, pa dosade, koja je samo rasla i tjerala nas da ponovno pokušavamo potajno zabavljati druge učenike i s njima komunicirati iako nam je učiteljica bila zabranila. Neke trajne “lekcije” koja se iz kazne trebala naučiti, nije bilo.

No jedna se osnovna škola u Americi, točnije Robert W. Coleman Elementary School u Baltimoreu, dosjetila da nestašnoj djeci umjesto kazne ponudi meditaciju. Umjesto da stoje u kutu, budu udaljeni s nastave ili idu na razgovor ravnatelju, mališani u ovoj školi idu u sobu zvanu “Soba svjesnosti trenutka” (Midful Moment Room).

Soba je i posebno uređena za meditaciju i uopće ne izgleda kao učionica. U njoj su lampice, ukrasi i mekani jastuci koji pridonose umirujućoj atmosferi.

“Kažnjeno” dijete upućuje se na prakse koje umiruju, poput dubokog disanja i meditacije koje im pomažu da se smire i preusmjere na nešto drugo. Djeci se nudi i mogućnost da nakon meditacije i smirivanja, razgovaraju o tome što se dogodilo.

Projekt je napravljen u suradnji s neprofitnom udrugom Holistic Life Foundation koja djeci nudi razne programe meditacije, joge, uzgoja hrane, boravka u prirodi u vidu izvanškolskih aktivnosti.

 

Meditaciju i svjesnost trenutka sve više priznaje i znanost

Meditacija je u niz oblika prisutna već tisućama godina među ljudima. Molitva može biti meditacija (bez obzira na religiju), kao i sviranje glazbe, šetnja i druge tehnike u kojima se um umiruje, disanje produbljuje te se uspostavlja određeni spokoj nad tijelom, umom i dušom.

No tek posljednjih nekoliko desetljeća znanost proučava kakav točno utjecaj na naše tijelo, um i duh meditacija ima. Rezultati mnogih istraživanja samo potvrđuju pozitivnu stranu meditacije i osvješćivanja sadašnjeg trenutka – može poboljšati pamćenje, pažnju, umiriti emocionalnu uznemirenost, olakšati porod, smanjiti stres i slično.

Meditacija je ušla i u neke vrste psihoterapije.

 

Dugoročne pozitivne posljedice

“Ovo je nevjerojatno”, kazao je Kirk Philips, koordinator projekta. “Ne bi mislili da mala djeca mogu meditirati u tišini. Ali ona upravo to čine.”

Roditelji kažu da meditacija ima pozitivne posljedice na djecu i nakon nastave. Jedna je mama kazala kako je došla s posla pod velikim stresom, a njezina joj je djevojčica rekla neka sjedne i da će je podučiti kako disati i smanjiti stres.

Na razini škole, rezultati ovog holističkog pristupa su fantastični. Prošle godine i u ovoj školskoj godini nisu imali ni jedno isključenje iz škole. Štoviše, smanjio se i broj izostanaka djece s nastave. Djecu se tretira kao cjelovita bića koja se mogu samoregulirati ako im se ponudi mogućnost da negativne osjećaje osvijeste i “ispušu” na pravilan način.