Osnovna škola Žakanje smjestila se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u Karlovačkoj županiji. Iako na prvi pogled, sasvim obična, ova škola po mnogočemu se razlikuje od drugih. Već jedanaestu godinu za redom za 225 učenika, njih 125 u matičnoj te dvije područne škole u Ribniku i Kamanju zvono ne postoji. Nastava u školama se odvija u blok satovima i nema klasičnih malih odmora.

Pauze određuje nastavnik

“Nastavnik određuju pauzu kada obradi nastavnu jedinicu odnosno kada primijeti da je motivacija učenika pala. U tom trenutku učenici dobiju pet minuta slobodno da odu u tišini, njih dvoje do troje na wc ili da prošeću “, objašnjava nam ravnateljica škole Vesna Hajsan-Dolinar. Ovakvim pristupom, ističu zaposlenici škole i roditelji, Osnovna škola Žakanje u obrazovnom smislu samo je profitirala.

“Ukidanjem zvona unaprijedili smo funkcioniranje nastavnog procesa, odstranili mogućnost za neprihvatljive oblike ponašanja, odstranili smo jedan od elemenata stresa u obrazovanju učenika, a život u odgojno-obrazovnoj instituciji približili obiteljskoj, kućnoj atmosferi”, ističe ravnateljica. Za dobrobit djece, riješili su se i iritantne i nepotrebne gužve na hodnicama prije početka gableca. Naime, svaki učitelj, u različitim razmacima, do nekoliko desetaka sekundi završava svoj nastavni proces kako bi djeca bez naguravanja mogla otići u blagavaonu.

Boje na zidovima prilagođene učenicima

Za što ugodniji i motivirajući boravak svojih školaraca, posebnu pozornost su posvetili i bojama na zidovima. Budući da je i znanstveno dokazan utjecaj boje kao jednog od funkcionalnih parametra postizanja poticajne atmosfere te veće kreativnosti, koncentracije i misaone aktivnosti, boje su prilagodili pojedinim predmetima. Žuta boja pokazala se motivirajućom, veselom i poticajnom, plava ugodnom i ona je u kabinetima fizike, kemije, biologije, dok se jarko crvena boja pokazala agresivno, iznimno poticajnom.

Status inovativne škole

Zbog svog upornog rada i zalaganja škola je 2012. godine zasluženo dobila i status inovativne škole. Ovim projektom je obuhvaćeno još samo šest škola u Republici Hrvatskoj, a njime se  omogućava obrazovanje na daljinu te time i povezivanje matičnih i područnih škola te svih ostalih škola sudionica u projektu.

“Zahvaljući ovom projektu naša je škola postala bogatija za tri suvremeno opremljene multimedijske učionice koje omogućavaju izvođenje nastave koristeći najsuvremenije digitalne oblike poučavanja ,ali i izrade digitalnih nastavnih materijala”, ističe ravnateljica Hajsan-Dolinar te dodaje da je u školi uvedena i optička internet mreža te bežićni internet.

Najljepši školski vrt

Još jedan njihov ponos je i nagrada Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i HRT-a koja im je dodijeljena za najljepši školski vrt kontinentalne Hrvatske. Ponosni su vlasnici i Zelene povelje koju su dobili u okviru natječaja i radijske emisije Slušaj kako zemlja diše.

Na svom ponosu – vrtu rade od 2002. godine, a prije nego što je izrastao u princa, on je bio samo jedan obični seoski deponij. No, to ih nije pokolebalo da se uhvate posla i srede ga po svom guštu. Za početak, morali su očistiti prostor, zaravnati duboki jarak, očistiti dva zapuštena izvora pitke vode te urediti tok potoka. Posla je bilo jako puno, ali nisu htjeli odustati.

“Neka drveća smo ostavili, druga posjekli, zasijali smo travnjak. Zasadili smo razne ukrasne grmove, trajnice, sezonsko cvijeće, vodeno bilje oko jezerca i u bari itd”, priča ravnateljica. U školskom vrtu rade učenici i njihovi nastavnici, a kad god im prilike dopuste, predmete poput prirode, biologije i geografije slušaju na otvorenom u prirodi. Zbog nastave na otvorenom, izgradili su i vidikovac, tzv. sjenicu u koju su postavili drvene klupe. U zapadnom djelu vrta, zasadili su sadnice lješnjaka, a plodove učenička zadruga prodaje zajedno sa ostalim sušenim voćem.

Unapređenje pismenosti

Osim radom u vrtu, školarci i nastavnici trenutno su zaokupljeni i najnovijim projektom Unapređenje pismenosti-temelj cjeloživotnog obrazovanja koji je raspisan od strane Europskog socijalnog fonda. Vrijednost ovog projekta iznosi oko 1,2 milijuna kn, a njime Osnovna škola Žakanje planira unaprijediti digitalnu, medijsku i jezičnu pismenost koje smatra iznimno važnim dijelovima obrazovanja.

Pravilan odgoj i obrazovanje od najranije dobi djeteta od neprocjenjivog su značaja za razvoj zrele i odgovorne osobe. Učenicima se treba omogućiti razvijanje intelektualnih, emocionalnih, duhovnih, tjelesnih, moralnih i svih drugih vrijednosti, a upravo su te vrijednosti, ističu iz Osnovne škole Žakanje, njihova nit vodilja na unaprjeđenju odgojno-obrazovnog sustava. Čini se da su na dobrome putu da sve zacrtano i ostvare.

[PROČITAJTE I OVO: U Žumberku djecu u školu i vrtić svakodnevno vozi načelnik]