Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske napokon su se dogovorili oko Udžbeničkog standarda te Pravilnika o obveznim udžbenicima i pripadajućim nastavnim sredstvima. Glavni cilj ove inicijative je uvođenje reda u ponudu udžbenika za osnovne i srednje škole te, posebice, smanjenje težine školskih torbi.

O posljedicama za zdravlje djece zbog nošenja preteških školskih torbi pisali smo ovdje i to je doista veliki problem koji je zahtijevao hitno rješenje.

Što su se ministar i nakladnici dogovorili?
U osnovnim školama i gimnazijama, od školske godine 2014./2015. bit će 51 obvezni udžbenički naslov manje
U odnosu na postojeći prosječni broj araka, za pojedini predmet i razred, novi udžbenici smanjit će se za 10 posto
Svi udžbenici umjesto u postojećih stotinjak, tiskat će se u samo 12 formata
Svi udžbenici tiskat će se na smanjenoj gramaturi papira (u rasponu od 65 do 75 grama) što će u konačnici smanjiti pojedinačnu težinu udžbenika za 15 do 20 posto.

Nadalje, u Ministarstvu kažu da osim što će biti lakši, novi će udžbenici biti bitno kvalitetniji i moderniji, a zbog manjeg broja obveznih udžbenika smanjit će se i financijsko opterećenje roditelja.

Svi novi udžbenici bit će usklađeni s novim jedinstvenim hrvatskim pravopisom, a dogovorena je i antikorupcijska strategija koja bi trebala spriječiti nakladnike da skupim darovima školama, ravnateljima i profesorima, potkupljuju iste za kupnju baš njihovih udžbenika.