Svaki je roditelj barem jednom zatekao svog školarca zatvorenog u svojoj sobi i s mobitelom u ruci ili računalom ispred sebe, u vrijeme kada je trebao učiti. Jasno je kako ove situacije mogu dovesti do konflikata, no stručnjaci upozoravaju kako je možda ipak vrijeme da se prilagodimo i stvari sagledamo iz perspektive mlađih generacija. Jasno je kako moderna tehnologija može biti velika distrakcija kada je o školi i učenju riječ. No, s druge strane, vrijeme koje mališan provede ispred ekrana može biti itekako korisno i uklopljeno u rutinu učenja školskog gradiva.

Novi pristup učenju

Da nije sve u knjigama i “štrebanju” činjenica napamet već je odavno poznato. Mnoge stvari koje su nam se u životu pokazale zaista korisnima nismo čuli u školskim klupama. Ništa drugačije nije ni s današnjim školarcima. Iako se školsko gradivo neprestano ponešto mijenja, ono još uvijek nije dostatno da ih pripremi na život koji ih čeka nakon što svoje formalno obrazovanje završe.

Nove tehnologije danas su svoj put pronašle u gotovo sve industrije i područja života, te je nezamislivo njihovo funkcioniranje bez računala. Danas se, stoga, o računalnoj pismenosti ne govori o nečemu što bi klincima jednog dana moglo biti korisno, već se podrazumijeva da je svaka odrasla osoba u potrazi za poslom u određenoj mjeri informatički pismena.

Iako još uvijek postoje nesuglasice oko toga kada bi mališan zapravo mogao početi koristiti računalo, tablet ili pametan telefon, važno je samo da roditelj zadrži nadzor nad korištenjem kada do toga dođe. Uz to, roditelji koji posjeduju barem osnovno znanje rada na računalu, mališana bi trebali usmjeravati i pokazati mu kako da računalo, mobitel i Internet postanu njegovi saveznici u lakšem i bržem učenju školskog gradiva!

Povezivanje sa svijetom

Koliko god bili nostalgični kada je u pitanju jednostavan dogovor preko telefona ili uživo, odlazak u obližnji park i druženje s vršnjacima, danas je ta praksa gotovo “izumrla”. Umjesto konstantnog žaljenja na to kako djeca većinu vremena provode pred ekranom, jednostavno bismo trebali prihvatiti kako svako vrijeme nosi svoje značajke. Vrijeme u kojem živimo definitivno je ono u kojem je moderna tehnologija mališanima postala način povezivanja s drugima, ali i njihov prozor u svijet te način otkrivanja novih stvari.

Sadržaj koji se danas može pronaći na internetu i društvenim mrežama još je jedna stvar koja zabrinjava mnoge roditelje. Upravo zato u drugi plan često pada ono pozitivno što oni mogu ponuditi, a to je znanje koje će kod mališana potaknuti znatiželju i volju za daljnjim učenjem.

Poticanje znatiželje

Današnji školarci prilično su napredni u “upijanju” informacija sa svih strana. Posebno se to odnosi na one koje nisu tek suhoparne rečenice u nekoj knjizi, već informacije koje na neki način odskaču od onog na što su u školi navikli.

Uloga roditelja u procesu učenja iz novih tehnologija i izvora trebala bi biti da mališani u moru informacija prepoznaju one koje će im zaista biti korisne. Dobra je taktika i pokazati mališanu kako Internet može proširiti njegovo znanje o činjenicama koje je već usvojio. Primjerice, prilikom učenja informacija i godina iz povijesti, zajedno s njim na internetu potražite i neke zanimljivosti koje se vežu za te godine ili osobe. Vjerujte, mališan će mnogo prije upamtiti i činjenicu koja će mu trebati u školi. Stoga, kada sljedeći put vidite mališana s mobitelom u ruci ili ispred računala u vrijeme koje bi trebalo biti rezervirano za učenje, sjednite s njime i zajedno otkrivajte čari tehnologije. Jer njeno pravilno korištenje uvijek je bolje rješenje od zabrana, kazni ili oduzimanja uređaja na nekoliko dana.