Već tradicionalna suradnja Hrvatske pošte i Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) aktualizirana je i ove godine raspisivanjem natječaja mladih u pisanju najljepšeg pisma. Inicijativa Svjetske poštanske unije (UPU) za ovogodišnje 39. međunarodno natjecanje predložila je temu: AIDS.

Iako se radi o medicinski i društveno osjetljivijoj temi, od ovogodišnjeg se natječaja očekuje da će pobuditi veliko zanimanje nastavnika i učenika upravo zbog edukativnog karaktera i podizanja svijesti o “kugi” suvremenog doba. Kako bi se mlade ljude što bolje informiralo i motiviralo na pisanje u godinama koje su Ujedinjeni narodi (UN) proglasili “godinama pismenosti (2003. – 2012.)”, organizatori su pripremili i vrijednu nagradu: jednodnevni izlet unutar Hrvatske za autora najljepšeg pisma i cijeli njegov razredni odjel. Usto, pobjednika čeka daljnje međunarodno natjecanje Svjetske poštanske unije. Utješne, ali također vrijedne nagrade očekuju natjecatelje koji će se plasirati od 1. do 8. mjesta.


Kriteriji za sudjelovanje u natječaju:

Dobna skupina: učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola, koji do 30. travnja 2010. nemaju navršenih 15 godina.

Pismo treba biti napisano u školskoj godini 2009./2010., hrvatskim jezikom, latiničnim pismom, može imati od 500 do 800 riječi te treba sadržavati elemente pisma (adresu primatelja, oslovljavanje, sadržaj, pozdrav, adresu i potpis pošiljatelja).

Trajanje natječaja: od 1. veljače do 1. ožujka 2010.

Najljepše će pismo odabrati neovisno stručno povjerenstvo koje imenuje Agencija za odgoj i obrazovanje.

 
Pismo pošalji na:
Agencija za odgoj i obrazovanje
Donje Svetice 38, 10 000 Zagreb

 

 

HIV/AIDS

Od otkrivanja AIDS-a prošlo je gotovo trideset godina, ali još nije pronađen lijek koji bi uništio taj virus. Svakoga dana u svijetu se otkrije 7400 novih slučajeva, a 45% od tog broja čine mladi između 15. i 24. godine života. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj su od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze, do sada registrirane 784 osobe oboljele od HIV-a, 298 osoba je oboljelo od AIDS-a, a 161 osoba je umrla. U 2009. godini, do kraja listopada, ustanovljeno je 47 novih slučajeva.

Činjenice:

– HIV je zarazna bolest koja počinje ulaskom HIV-a u krvotok;
– izaziva uništavanje imunološkog sustava te dovodi do pojave različitih bolesti;
– AIDS/SIDA je uzrokovana HIV-om i javlja se u kasnoj fazi zaraze tim virusom;
– HIV zasad ne možemo iskorijeniti iz tijela;
– vrlo djelotvorno antiretrovirusno liječenje suzbija umnožavanje HIV-a i znatno produljuje život;
– HIV se najčešće prenosi spolnim odnosom sa zaraženom osobom, zajedničkim korištenjem igala i šprica pri uzimanju droge te sa zaražene trudnice na dijete tijekom trudnoće, porođaja i dojenja.

Više o temi: www.unaids.org/learnmore/en/index.html