Hrvatska je zakoračila u 21. stoljeće i od ove jeseni eksperimentalno uvodi zdravstveni odgoj u čijem će se programu nalaziti i spolni odgoj. To je dobra vijest za mnoge roditelje i društvo općenito, posebno kada mnoge studije dokazuju da je edukacija najbolja prevencija za mnoge probleme iz raznih područja s kojima se svakodnevno susrećemo. Nova studija pokazala je da mladi koji su informirani i educirani o temi, kasnije stupaju u spolne odnose.

Za mnoge roditelje, čak i one čiji klinci polaze završne razrede osnovne škole, glavni problemi s kojima će se uskoro susretati nisu samo zadaće, odlazak na spavanje, izvanškolske aktivnosti, novčana sredstva da se izgura još jedna školska godina, već i pitanje odgovornog ponašanja i osamostaljivanje djece. Među odgovorno ponašanje svakako spada i odgovorno stupanje u seksualne odnose. Odgovorno upuštanje u seksualne događa se u trenutku kada je osoba dovoljno zrela da na emotivnoj, fizičkoj i psihičkoj razini razumije što to znači, želi to, odgovorno pristupa seksualnom odnosu sa svim mogućim posljedicama na umu te s poštovanjem prema sebi i partneru/partnerici.

Najnovija studija potvrdila je da dobro informirani tinejdžeri kasnije stupaju u seksualne odnose, rjeđe tj. s manje partnera ili partnerica te da više koriste kontracepciju.

Studija je provedena u SAD-u koje već generacije djece odgajaju za odgovorno spolno ponašanje. Neprofitna udruga Advocates for Youth prvo je ocjenjivala kvalitetu i opseg programa spolnog odgoja u školama i institucijama diljem zemlje. Općeniti zaključak je da sustavna edukacija doista pomaže mladima da se zaštite od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Programi koji zagovaraju potpunu apstinenciju nisu utjecali na ponašanje tinejdžera u smislu da su smanjili stopu zaraženosti ili maloljetničkih trudnoća među mladima.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu analizirali su Nacionalno istraživanje rasta obitelji i otkrili da mladi između 15 i 19 godina u 50% manje slučajeva ostaju trudni ako dobiju odgovarajuću edukaciju o spolnim odnosima, u odnosu na programe koji zagovaraju samo apstinenciju.

Svaka država u SAD-u ima različitu edukaciju o spolnosti i prenosivim bolestima. Više od polovice država u edukaciju uključuje i roditelje i udruge.

Istraživanje instituta Pew Survey pokazalo je kako 78% roditelja diljem SAD-a podržava spolni odgoj u školama, osobito onaj dio koji se odnosi na kontracepciju.

Odoj djeteta za odgovorno seksualno ponašanje većini je roditelja stresno. Mnogi se stoga oslanjaju na spolni odgoj u školama. Stručnjaci smatraju da oni roditelji koji djecu ispisuju iz programa spolnog odgoja, žele općenito izbjeći tu temu iz raznih razloga. To je greška, kažu, jer ne pripremaju djecu na odgovorno ponašanje u budućnosti.

Spolni odgoj je kompleksna tema koja zahtijeva stručnjake iz više područja – medicinske, psihološke, sociološke struke. No najvažniji edukatori su roditelji, jer imaju najveći utjecaj na ponašanje svoje djece. No pogrešno je zaključiti da samim time što su roditelji, odrasli znaju kako pristupiti toj temi. To je pomalo nepravedan teret i ponekad nerealan pritisak na njih.

Najvažnija tema u mnogim školskim programima je prevencija širenja HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti. Osim toga, djecu treba podučiti kako reći “ne” u situacijama u kojima nisu spremni za spolni odnos te kako donijeti pravilnu odluku. Tu su i mnogi praktični savjeti – primjerice, kako staviti kondom. U sklopu spolnog odgoja djeca uče što znači pritisak vršnjaka i kako prepoznati seksualno zlostavljanje i uznemiravanje.

Najbolji program spolnog odgoja je i onaj koji informira i educira roditelje. Roditelji također trebaju naučiti kako biti otvoreni za teme seksualnog ponašanja, kako ponuditi i koje informacije ponuditi obzirom na dob djeteta, kako odgovoriti na neka škakljiva pitanja i kako prenijeti prave vrijednosti djeci. Nekim će roditeljima biti teško o svemu razgovarati i zbog religioznih uvjerenja koje njihova djeca možda ne dijele.

U svakom slučaju, nadamo se da će i djeci u Hrvatskoj s vremenom biti ponuđen sveobuhvatan i učinkovit program spolnog i zdravstvenog odgoja, koji će ih u suradnji s roditeljima pripremiti da postanu odgovorni članovi društva. Edukacija funkcionira i treba je napokon provesti u djelo.