Većina djece provodi dosta vremena na internetu, pričajući s prijateljima, igranjem igrica te surfanjem na YouTube-u. YouTube, osim velike količine informativnih i zabavnih sadržaja nerijetko sadrži nasilne, uznemiravajuće i vulgarne sadržaje koji nisu pogodni za odrasle, a kamoli za djecu. Stariji korisnici interneta još su donekle svjesni opasnosti koje postoje na internetu, no djeca nemaju još razvijen osjećaj opasnosti pa su oni skupina koja treba najviše pažnje. Obratite stoga pozornost na koje sve načine možete ovaj edukativni i zanimljiv kanal učiniti sigurnijim za djecu te tako spriječiti niz neugodnih situacija na koje najmlađi mogu svakodnevno naići.

1. Koristite zajednički račun

Jedan od najboljih načina za praćenje aktivnosti vašeg djeteta na YouTube-u je otvaranje zajedničkog računa. Na taj način možete pogledati u video povijest i pronaći sve neprikladno što je vaše dijete eventualno pregledavalo. Na vrhu YouTube stranice nalazi se gumb za prijavu koji će vas odvesti na stranicu Google računa, preko kojeg se možete prijaviti.

2.  Uključite YouTube Safe Mode

YouTube ima sigurnosni filter koji blokira većinu neprimjerenih sadržaja na kanalu. Da biste uključili ovu opciju, potrebno je prijaviti se na vaš (ili vašeg djeteta) YouTube račun. Spustite se mišem do dna na početnoj stranici te kliknite na opciju Ograničeni način (Safety). Otvorit će vam se meni u kojem je potrebno odabrati uključeno, nakon toga kliknite Spremi kako bi se sačuvale nove postavke.

3. Pretplatite se (Subscribe)

Jedan od sigurnijih načina da zaštitite djecu od neprikladnog sadržaja jest da se pretplatite na njihove omiljene kanale. Pretplatnici će dobiti obavijest kad je na neki od tih kanala postavljen novi video.

4. Instalirajte programe za praćenje

Možete na vaše računalo instalirati i neki od programa koji sadrže opciju za praćenje aktivnosti na Youtube kanalima. Norton Family će vam izlistati svaki video koje je vaše dijete pogledalo i ponuditi vam opciju da i vi pregledate isti. Od besplatnih programa postoji K9 Web Protection.

5. Uključite postavke privatnosti kod prenošenja videa

Danas je jako popularno postavljanje privatnih snimaka i sadržaja na YouTube servis pa tako treba obratiti i pažnju na to postavlja li vaše dijete nešto što svatko može vidjeti. Iz sigurnosnih razloga, ograničite tko sve može vidjeti njegove objave. Možete odabrati opciju Privatno i odabrati ljude koji mogu vidjeti video, ili Nenavedeno, pa će video moći vidjeti samo oni kojima pošaljete link.

6. Isključite komentare

Kod prenošenja videa, uvijek postoji mogućnost da netko ispod ostavi uvredljiv komentar. Da biste to izbjegli, otiđite na Napredne postavke na stranici za prenošenje videa i maknite kvačicu kod Dopusti komentare, čime ćete onemogućite komentiranje, ili ostavite tu kvačicu, a kod Prikaži odaberite opciju Odobreno pa će se komentari prikazi tek kad ih odobrite.

7.  Kreirajte liste za reprodukciju

Možete koristiti playliste koje nudi YouTube na način da provedete malo vremena u prikupljanju onoga što mislite da je prikladno uzrastu vašeg djeteta. Nakon toga, te sadržaje možete dodati na listu za reprodukciju i istu pokazati i ponuditi vašem djetetu. Sljedeći put kad se dijete prijavi na YouTube, dočekat će ga mnoštvo zabavnih i bezopasnih video sadržaja.