Prva menstrucacija ili menarhe najuzbudljiviji je događaj u životu djevojčice no često se pretvori u iznimno neugodno iskustvo i za djevojčicu i za roditelje. Iako se menstruacija stavlja u negativan kontekst u nekim istočnijim zemljama i religijama, čini se kako je njezino tabuiziranje prisutno i na zapadu.
Kako ćete svoju curicu pripremiti na dolazak mjesečnice uvelike će utjecati na njezin stav o vlastitom tijelu, na njezino samopouzdanje i općenito prihvaćanje odrastanja.

Ne držite govore

Kako se pubertetske godine približavaju, očevi i majke skloni su svojoj djeci držati jedan “veliki” klasični govor u kojem im, u jednom dahu, ispripovijedaju sve o seksualnosti, promjenama na tijelu, spolnim bolestima, trudnoći i pritom održe bukvicu o tome kako bilo kakve seksualne aktivnosti ne dolaze u obzir do određene dobi.

Na taj način kod djeteta ćete izazvati ogroman stid i strah jer toliko količinu podataka teško je procesuirati ukoliko još uvijek spavate s omiljenom igračkom.

Djevojčicama takav pristup posebno može škoditi jer njih očekuje promjena znatno veća od onih kod dječaka. Radije dozvolite vašoj curici da vas sama upita za informacije koje joj nisu jasne jer ona će vam se vjerojatno u jednom trenutku obratiti.

Djevojčica će primijetiti uloške ili tampone u vašem zahodu, uočit će reklame na televiziji koje promoviraju proizvode za menstruaciju kao i vaše uzastopno korištenje istih, još i prije no što dođe vrijeme za njezinu prvu menstruaciju.
Neovisno o  godinama, ukoliko vas upita, recite joj istinu. Objasnite joj kako svaka žena jednom mjesečno krvari i da je to normalna pojava baš kao i obavljanje nužde ili znojenje. Odmah joj napomenite kako tata ili braco ne krvare, ali okrenite to na pozitivu i objasnite joj kako samo one imaju pravo koristiti „pelene“ u šarenim omotima koji će klinke sigurno privući.

Neugodne govore najbolje ćete izbjeći tako da od prvog trenutka kad vaša princeza uoči postojanje mjesečnice, dozvolite da vas ispita sve što je zanima i lijepo joj objasnite. Na taj način će od početka znati da u vas može imati povjerenja jer sve što je zanima i buni, vi ćete moći razjasniti.

Pričajte o menstruaciji pozitivno

Stid zbog menstruacije ne nastaje sam od sebe. Djevojčica upija mišljenje okoline, a jedan od najvećih strahova rađa se upravo slušajući negativne komentare starijih žena.

„Ajme, dobila sam i danas nisam za ništa“ i slične komentare pokušajavajte izbjegavati u prisustvu djevojčice koja je na pragu puberteta.

Naravno da joj trebate reći kako menstruacija ponekad stvara nelagodu i blage grčeve, ali nastojte to ne prikazivati kao veliki problem. Usporedite to s iscrpljenošću nakon cijelog dana igranja ili blagom prehladom.
Žene su sklone menstruaciju nazivati raznim imenima poput „stvari“ ili „ono“. Takvi nazivi su česti jer nas je stid izgovoriti puni naziv onoga što nam se događa. Neka vaša djevojčica od početka koristi izraz mjesečnica. Na taj će se način izbjeći nepotreban stid, a i dat ćete joj da znanja kako menstruacija nije tajna niti je se treba stidjeti.

Ukoliko ju je ipak stid, zajedno osmislite neki naziv, najbolje da bude žensko ime pa da je na taj način percipira kao prijateljicu.

Prva menstruacija može se dogoditi u devetoj godini, a može i mnogo kasnije. U kojem god trenutku došla, izbjegavajte komentare poput „Pa zar već“ ili „Sad si odrasla žena“. Pomognite joj i pokažite kako će staviti uložak, kako i kamo će ga kasnije baciti, kako voditi higijenu za vrijeme menstruacije i slične praktične savjete.
Neka vaša curica zna da je dolazak prve menstruacije znak da postaje mlada žena, ali nemojte da osjeti pritisak zbog toga. Imajte na umu da je riječ o djetetu koje se još uvijek igra i koje se ni malo ne osjeća kao žena. Taj bi je komentar mogao preplašiti i zbuniti.

Ne kritizirajte je

Prvih nekoliko mjeseci nakon dolaska prve mjesečnice, djevojčica će se još uvijek pokušavati naviknuti na promjenu.
Moguće je da još uvijek neće znati dobro namjestiti uložak pa će se događati nezgode na plahtama ili na odjeći. Takve će joj situacije biti iznimno neugodne pa ih pokušajte okrenuti na šalu tako što ćete joj ispričati kakve su se vama nezgode s menstruacijom događale.

Ne ljutite se ako pronađete uložak negdje u toaletu, a posebnu podršku trebat će od tate koji mora biti spreman odgovoriti na njezina pitanja i ne pokazivati stid. Najbolje je da mu se obrati sama, ukoliko bude imala potrebu.