Udruga Buđenje bavi se educiranjem roditelja i učitelja za što bolje razumijevanje ADHD-a kod djece. Provode mnoge projekte po školama, a sada su osmislili novi izazov za učitelje. Tako pozivaju sve učitelje koji prakticiraju ili su upoznati s meditacijom, da ju provode 30 dana sa svojim učenicima. Nakon 30 dana učitelji će ispuniti upitnik kako bi se dobili rezultati utjecaja meditacije na učenike i moguće promjene.

Ova nam se vijest učinila vrlo zanimljiva jer je u skladu s novim trendom u razvijenim zemljama a koji jednom riječju zovemo – mindfulness (u slobodnom prijevodu “usredotočena svjesnost”). Kad su djeca u pitanju, mindfulness nastoji u njihovu svakodnevicu donijeti malo predaha. Djeca su danas pretjerano stimulirana, pretrpana obavezama i aktivnostima, bombardirana informacijama i svi smo zajedno zaboravili kako se opustiti. A svi trebamo barem jedan trenutak u danu kada ne mislimo o ničemu, ne radimo ništa, ne čujemo i ne vidimo ništa, već smo jednostavno sami sa sobom ili bolje reći sami u sebi. Ti trenutci provode se u tišini, dubokom disanju, meditaciji i opuštanju.

Iako je u razvijenijim zapadnim zemljama te u mnogobrojnim istočnim državama meditacija u školi prisutna, na našim prostorima ona je još uvijek novost.

Meditacije donose pozitivne učinke

Istraživanja su pokazala da meditacija ima pozitivne učinke na učenike, posebno na području emocionalne regulacije te kognitivnog funkcioniranja. Djeca postaju mirnija, opuštenija, manje agresivna, više koncentrirana, više empatična. Meditacija je sredstvo kojim se može pomoći učenicima da se uspješno nose sa stresom i frustracijama koje su često prisutne u školskoj dobi te rezultiraju slabijim rezultatima učenika. Primjer dobre prakse je jedna osnovna škola u Americi koja je umjesto kazne za učenike neprihvatljivog ponašanja uvela meditaciju. Rezultati su bili takvi da u cijeloj godini niti jedan učenik nije bio suspendiran. Vježbe disanja i opuštanja su se pokazali puno učinkovitijima nego kazna.

[PROČITAJ: Ova je škola umjesto kažnjavanja uvela meditaciju. Rezultati su fantastični!]

Učitelji uključite se!

Bitan dio ovog izazova je kolektivno povezivanje učitelja putem Facebooka u svrhu izmjene iskustva i kako u izazovu ne bi bili sami. Svi učitelji koji će biti u ovom izazovu pozvani su da se priključe u Facebook grupu 30 dana meditacije. U toj grupi učitelji mogu izmjenjivati svoja iskustva kako bi kolektivno došli do najboljeg načina provođenju meditacije u razredu/obrazovanju.