Tinejdžeri su uvijek i u svim generacijama izvodili buntovne nepodopštine. Pubertet je razdoblje dokazivanja, posebno vršnjacima kako bi se uklopilo ili istaknulo, pa je i to jedan od razloga zbog čega se tinejdžeri ponekad upuštaju u opasne pothvate. Današnji tinejdžeri smišljaju razne izazove na društvenim mrežama, pa se oni šire brzinom munje i bez ikakvih geografskih ograničenja. Najnovija igra zove se “48-satni izazov”, događa se na Facebooku, a od tinejdžera se zahtijeva da nestanu iz roditeljskog doma na 48 sati, odnosno da se pretvaraju da su nestali. Roditelji su preneraženi, pa je Facebook pokrenuo internu istragu.

Samo da podsjetimo, Facebook je načelno zabranjen djeci mlađoj od 13 godina, no prema nekim izvještajima, unatoč zabrani, čak oko 70% djece mlađe od 13 godina već je odavno na toj mreži.

Koja je poanta i cilj igre “48-satni izazov”? Cilj je osvojiti bodove, a oni se osvajaju na način da se djetetovo ime što više puta spomene na Facebooku (kao nestalo) i zbrajanjem lajkova i poruka ispod objava o djetetovu nestanku. Sudionici izazova imaju 48 sati da osvoje najveći broj bodova prije nego dojave bližnjima da su ok i da se vraćaju doma.

Zvuči grozno, no do sad nema službenih izvješća koji bi potvrdili da je netko doista i sudjelovao u ovom izazovu. Facebook svejedno istražuje porijeklo ovakvih objava i izazova na svojoj mreži. Jedna slična igra zvana “Igra od 72” pojavila se i 2015. te je također uključivala nestanak na 72 sata, no kasnije se potvrdilo da je to bila samo urbana legenda.

Facebook i inače surađuje sa svim službama sigurnosti i ne želi ništa prepustiti slučaju. No ono zbog čega je ova vijest važna, je da roditelje još jednom podsjeti koliko je važno s djecom razgovarati o društvenim mrežama, korištenju interneta općenito i opasnostima koje im mogu zauvijek promijeniti život. Na gore.