Roditelji dječaka u tinejdžerskoj dobi često se kroz smijeh šale kako su njihovi momci u stanju isprazniti hladnjak i smočnicu i pojesti sve što postoji u kući. Ovo nije nikakvo pretjerivanje jer su stručnjaci dokazali da iako se djevojčice razvijaju brže, dječaci u tinejdžerskom razdoblju jedu puno više od njih.

U eksperimentu koji je uključivao 200 djece i mladih starosti od 8 do 17 godina, rezultati su pokazali da su dječaci rutinski jeli više od djevojčica iste dobi. No najrevniji u jelu bili su dječaci tinejdžerske dobi koji u samo jednom danu kroz oboroke unose oko 2.000 kalorija.

Sve skupa ima smisla jer dječaci tek u kasnom pubertetu, za razliku od djevojčica, počinju ubrzano izgrađivati mišićnu masu i rasti, kazao je voditelj eksperimenta dr. Jack A. Yanovski sa Američkog nacionalnog instituta za zdravlje djece i ljudski razvoj.

Rezultati su pokazali da dječaci u predpubertetskom razdoblju u prosjeku tijekom dana unose oko 1.300 kalorija u usporedbi s 900 kalorija koje unose djevojčice.

Djevojčice pokazuju najveći apetit tijekom ranog puberteta pa sve do sredine tog razdoblja, otprilike između dobi od 10 do 13 godina. U to vrijeme dnevno unose prosječno 1.300 kalorija. Ovaj uzorak u potpunosti je u skladu s razvojnim ciklusom djevojčica, jer one najviše rastu i razvijaju se upravo u ranom pubertetu.

Dječaci se razvijaju nešto kasnije, a potreba za kalorijama naglo raste između 14. i 17. godine. U tom razdoblju oni uzimaju oko 2.000 kalorija po danu. Čak i oni koji su vrlo aktivni i bave se sportom, uzimaju dnevno 2.000 kalorija, što zadovoljava njihove potrebe.

“Oni doista mogu pojesti”, šali se dr. Yanovski.

Ovo istraživanje roditeljima može pružiti informacije koliko kalorija njihov tinejdžer otprilike treba u određenoj dobi. Tako dugo dok su djeca zdrava i normalne težine, nagla potreba za hranom ne mora ih preplašiti u određenoj dobi djeteta. Jedino što ih može plašiti je račun kada izađu iz supermarketa.

Ukoliko dijete već ima prekomjernu težinu, podaci iz ovog istraživanja mogu pomoći u određivanju optimalnog broja kalorija kako se prekomjerna težina ne bi protegnula u pretilost u odrasloj dobi.

(JK, Izvor: Reuters Health)