Možda se na prvi pogled čini da je u discipliniranju darovitog djeteta dovoljno koristiti uobičajene odgojne “tehnike” (kakve god one kod pojedinih roditelja bile), no oni koji odgajaju darovite mališane, reći će vam da te metode ponekad uopće ne pale. Darovita djeca izazov su sama po sebi, a u situacijama neposlušnosti i hiperaktivnosti, iznenadit će vas svojim pregovaračkim i drugim verbalnim vještinama.

Prvo i osnovno pravilo kod se radi o dicipliniranju nadarenog djeteta je – ne svađajte se, jer bi vam se to moglo obiti o glavu. Naime, nadarena djeca često su u tome bolja od roditelja. Oni imaju neobično veliku količinu upornosti, dobro razvijen vokabular i puno više kreativnih ideja u svojoj glavici. Ona mogu odgovoriti u sekundi i poigravati se sa logičkim tvrdnjama u rafalnoj paljbi koju roditelj ponekad ne može slijediti. Vaš stav “učini to jer ja tako kažem” ona mogu u sekundi učiniti slabim argumentom bez ikakvih temelja.

U tom trenutku roditelj se obično uzruja i poljulja u svom stavu i odlučnosti, a to znači pobjedu djeteta, čak i kada ono nije željelo biti bez poštovanja, već je jednostavno imalo bolje ideje u trenutku svađe i još mnogo njih pričuvnih. Stoga se može dogoditi da ostanete bez teksta, zagledani u dijete, ne vjerujući da vas je uspjelo tako smotati u nekoliko rečenica.

Jedino oružje koje imate na raspolaganju je činjenica da ste odrasla osoba s više iskustva, pa treba biti uvijek korak ispred mudrog mališana, kako bi ga se preduhitrilo. To znači postavljanje vrlo jasnih i jednoznačnih pravila koje dijete razumije i to u vrijeme kada je ono smireno, a ne u raspoloženju natjecanja i nadmudrivanja s vama.

Drugo oružje koje imate je djetetova kreativnost. Naučite darovito dijete točno ono što želite da nauči vezano uz kućna i druga pravila, a potom iskoristite njegovu kreativnost da zajednički odredite kazne za kršenje tih pravila. Kada djeca imaju priliku sudjelovati u kreiranju nečeg toliko važnog, najvjerojatnije će potom učiniti sve da se ne nađu u kazni koju su si sami smislili.

Kada jednom odredite pravila, pazite da imate “back up” plan za sve situacije. Na primjer, prilikom konflikta s djetetom i primjene najvažnijeg pravila – ne želim se svađati, može se dogoditi da dijete ne zna akumulirati negativne osjećaje i postaje uznemireno, nezadovoljno i plačljivo. U toj situaciji “back up” plan bio bi da se maknete i date mu određenog prostora, da ga zagrlite ili nešto treće, ovisno o tome što najbolje funkcionira kada je vaše dijete preplavljeno negativnim osjećajima.

Kao što znamo, nadarena djeca imaju izniman potencijal napraviti neke čudesne stvari u svom životu. No, mnoge urođene darovitosti i potencijali često se s godinama rasplinu i osoba ih ne iskoristi na pravi način, upravo iz razloga što ne nauči disciplinirati se i fokusirati na ono što joj je važno u životu. Naučiti dijete disciplini i smirenosti, osobito dijete koje je svestrano, prepuno ideja i zbrkanih misli te entuzijazma, podjednako je važno kao i popuniti njegovu policu knjigama, edukativnim igračkama ili kompjuterskim igricama za napredne.

Kada se sljedeći puta nađete u situaciji da djetetu čupate knjigu iz ruke jer je vrijeme za spavanje, pokušajte primjeniti spomenute metode vezane uz postavljanje pravila, kako bi ga naučili da je san podjednako važan kao i znanje koje se upija iz knjiga.

I na kraju, darovita djeca međusobno se također razlikuju. Neka su vrlo blagog, osjetljivog i prilagodljivog karaktera, dok su druga tvrdoglava, nemirna i energična. Kako bilo, ponos koji osjećamo zbog njihove darovitosti ne smije opravdavati činjenicu da su nedisciplinirana.
(JK)