Redovito čitanje knjiga podiže razinu analitičkog razmišljanja, proširuje vokabular, povećava kreativnost i povećava empatiju prema drugim ljudima te općenito poboljšava kvalitetu života. Kako bi uvjerili djecu da čitanje nije samo dosadna aktivnost koju “moraju” izvršiti zbog školskih obaveza roditelji ponekad moraju utrošiti iznimne napore. No, kad djeca jednom samovoljno urone u svijet knjige i čitanja, ono im donosi samo pozitivne učinke koji će ih izgraditi u divne mlade ljude.

Osim svega već navedenog, čitanje je iznimno važno i za razvoj mentalnog zdravlja. Pa stoga posebno rastužuje činjenica da danas djeca čitaju sve manje, jer sve više vremena provode pred ekranima i smatraju da čitanje nije dovoljno “cool”. Broj djece koja ne čitaju je u konstantom porastu i Hrvatska tu nimalo ne zaostaje za poraznim svjetskim trendom.

Zdravstvene dobrobiti čitanja za vaše dijete

Svaki puta kada vaše dijete u ruke uzme knjigu, uvučeno je u čarobni bajkoviti svijet likova gdje je sve moguće. Ne samo da uči i istražuje nove svjetove već mu čitanje daje do znanja da su mu otvorene neslućene mogućnosti koje mu pomažu da se kasnije razvije u uspješnu individuu.

Čitanje poboljšava memoriju

Mozak je mišić i baš kao što bi vježbali i jačali mišiće trbuha ili leđa u teretani, tako je vježba potrebna i mozgu kako bi se očvrsnuo i izgradio. Čitanje je vježba za mozak i zbog svoje neurobiološke zahtjevnosti nadilazi govor, slušanje ili gledanje pokretnih slika (poput televizije). Jednom kad djeca počnu i ustabile čitanje izgradit će bolju i kvalitetnije razvijenu memoriju koje će im koristiti u kasnijem životu.

Smanjuje stres

Kako bi se smanjio stres, potrebno je sudjelovati u što više aktivnosti koje ga smanjuju, jer kao što je općepoznato, stres može uzrokovati mentalne i fizičke probleme kod odraslih, ali i kod djece. Čitanje je smirujuća aktivnost koja pomaže ljudima da se opuste i odbace sve uzroke stresa i poboljšaju svoje raspoloženje.

Poboljšava izražavanje

Nije ništa neobično kad kažemo da čitanje poboljšava vokabular, gramatiku, analitičko razmišljanje, ali i komunikacijske vještine. Također poboljšava mogućnost pojedinca da ostane fokusiran, što je jedna od najvažnijih osobina uspješnih učenika.

Poboljšava empatiju

Čitajući povezujemo se s likovima, nepoznatim svjetovima i scenarijima kojima su oni izloženi. Sve to utječe na poboljšavanje empatije kod pojedinca i lakše razumijevanje drugih. Empatija je osobina koja je vrlo važna kod izgradnje uspješnih odnosa s drugim ljudima.

Pomaže pronaći životne ciljeve

Djeca u mladosti ne razumiju značenje niti imaju životne ciljeve koje žele postići. Čitanje poboljšava u oblikovanju dječjeg uma i mašte dajući mu želju za stvaranjem ciljeva za bližu i dalju budućnost. Kada dijete ima ciljeve želi ih i postići te si pritom stvara okolinu kroz koju će ih i ostvariti.

Osim ovih postoje i brojne druge koristi koje donosi čitanje, no jedno je sigurno: čitanje svakako vodi prema zdravijoj i sretnijoj budućnosti.