Najomiljeniji praznici svih školaraca nedavno su započeli u velikom stilu. Lijepog vremena ne nedostaje, a mnogi su roditelji spojili vikende, naštimali godišnje odmore i s obitelji otišli na more, u planine ili na inozemno putovanje. Oni, manje sretni, ostali su u gradu i ne znaju što bi s klincima koji su puni energije. I jedni i drugi vjerojatno će zakolutati očima ako im preporučimo da djeci svakako osiguraju dovoljno knjiga za praznike. Ne žele ih zamarati, klinci zaslužuju odmor, reći će mnogi, no istraživanja pokazuju da školarci koji ljeti ne čitaju zaostaju i do tri mjeseca u čitalačkim vještinama i vokabularu u odnosu na one koji redovito čitaju. Donosimo nekoliko savjeta kako omiljeti djeci čitanje na plaži, putovanju ili u gradu.

Učiteljima diljem svijeta jedan od najvećih strahova upravo je nedovoljno pročitanih stranica za vrijeme praznika. Odmor od školskih obaveza potreban je i preporučljiv, ali potpuno zapuštanje naučenih vještina kobna je greška. Bez vježbe, bilo matematičkih zadataka bilo čitanja, djeca će vrlo lako zaboraviti osnove, a bez njih će svaka sljedeća lekcija biti znatno teža.


Najugroženiji su prvašići

Prvašići se nakon završene prve godine školovanja još uvijek ne mogu nazvati pravim učenicima. Tek su naučili mirno sjediti 45 minuta te pristojno podizati ruku i tražiti riječ. Slova su nekima još uvijek bolna točka pa je vrlo važno da se već s početkom ljeta bivše prvašiće privuče čitanju. Slikovnice su pravi izbor. Iako su često namjenjene predškolcima, među bogatom ponudom hrvatskih i stranih autora mogu se naći bogato ilustrirane kraće pripovjetke koje su namjenjene upravo sedmogodišnjacima. Ilustracija je u toj dobi još uvijek glavni kriterij pri izboru priče za čitanje stoga nemojte inzistirati na osebujnijim djelima jer je i jedna slikovnica tjedno sasvim pristojan početak.  Zamolite dijete da vam prepriča pročitano. Na taj ga način potičete da se izrazi svojim riječima, a i provjerit ćete koliko je priču zaista razumio. Pokušajte zajedno doći do pouke i ako je moguće, dajte mu primjer iz njegova života.

Preporuka: Neka dijete odabere slikovnicu na temelju ilustracija koje mu se sviđaju


Kratke priče

Za iskusnije čitatelje koji ne posežu prečesto za knjigom moguće se rješenje krije u zbirkama kratkih priča. Kratke su priče samostalne cjeline koje može ili ne mora vezati isti lik. Svaka je dugačka otprilike jednu do dvije stranice što djetetu ne predstavlja napor. Vrlo će lako održati koncentraciju, a možete se dogovoriti da svaki dan pročita barem jednu ili dvije priče. Ukoliko voli crtati, predložite mu da svaku priču samostalno ilustrira po želji.

Preporuka: Sanja Pilić (Hoću i ja, Zar baš moram u školu), Zoran Pongrašić (Zašto ne volim bajke), Sanja Polak (Petrica Pričalica)


Dječji časopisi

Ako klincu podvalite časopis umjesto knjige, neće imati dojam da odrađuje nastavu usred ljeta. Dječji časopisi nude nekoliko kraćih priča, edukativni dio (najčešće zanimljivosti iz povijesti, zemljopisa, prirode), enigmatske stranice te strip. Većina djece ih prima u školama tako da ih možete posuditi od nekoga ili iskoristiti brojeve koje imate. Moguće ih je pronaći i u gradskim knjižnicama. Nemaju puno stranica i pogodni su za plaže i bazene.

Preporuka: Radost, Smib, Prvi izbor, Modra lasta

Ilustrirane enciklopedije

Enciklopedije su uvijek dobro došlo štivo, a ljeti posebno. Ne zanima svakog beletristika i to je sasvim u redu. Knjižare i knjižnice nude zavidan broj ilustriranih enciklopedija, a danas je moguće pronaći i prilagođene priručnike za povijest, astronomiju, arheologiju i biologiju. Ponešto za svačiji ukus. Mitovi i legende o vilenjacima, divovima kao i stručni odgovori na brojna pitanja o životu mogu se kupiti i na kiosku, u malenom mjestu na moru. Razgovarajte s djetetom, otkrijte što ga zanima i prilagodite se njegovim željama. Važno je da čita, izbor neka ostane na njemu.

Preporuka: Neka dijete odabere ovisno o interesu

Strip

Ako ni jedna od prethodnih opcija ne upali, preostaje vam još strip. Posebna umjetnička forma s vrlo malo teksta i mnogo slika koju moderni klinci uglavnom zapostavljaju, ali samo zbog nepoznavanja kvalitetnog strip materijala. Ukratko mu ispričajte sadržaj stripa kojeg ste vi čitali kao mali ili ga upoznajte sa strip verzijama znanih mu crtića, Toma i Jerryja, Garfielda,.. Stavite ga pred gotov čin. Donesite mu strip dok je na plaži ili se dosađuje pred televizorom. U nedostatku boljega, prihvatit će se i stripa. Većina se stripova može nabaviti u svakom kiosku.

Preporuka: Tom i Jerry, Garfield, Miki Maus, Durica, Mali Guj i njegov zmuj

Budite strpljivi. Forsiranje nikako ne dolazi u obzir. Nađite vremena i kreativno iskoristite vrijeme s djetetom. Ne predstavljajte mu čitanje kao umijeće koje mora savladati zbog škole ili učiteljice, već ga uputite u svijet zanimljivih priča i sadržaja koje mu mogu uljepšati praznike kao i skratiti vrijeme koje ne provodi na plaži, s prijateljima…

Pružite mu primjer. Dijete koje odrasta uz police s knjigama prije će se zainteresirati za njih nego ono koje knjige poistovjećuje isključivo s učenjem.