Iako se djetetova sklonost određenim igračkama ili bojama pripisuje odgoju, svaki je roditelj dječaka i djevojčice primjetio kako njegova djeca ponekad instiktivno biraju igračke ili boje koje su društveno određene kao prikladne baš njegovu spolu.
Ne čudi tako kada maleni dječaci od hrpe igračaka prvo odabiru one s kotačima te igračke koje se mogu navinuti ili kretati dok će djevojčice radije odabrati mirniju vrstu igre.

Je li zaista odgoj taj koji određuje djetetov odabir ili je riječ o priorodnoj pojavi, zapitao se psiholog dr. Richard Woolfson, te došao do zanimljivih i neočekivanih odgovara.

 

Postoje li muške i ženske igračke?

Moguće je da su djevojčice i dječaci rođeni s preferencijama za igranje s lutkama odnosno automobilima sudeći po eksperimentu provedenom na muškim i ženskim majmunima pod vodstvom psihologinja Gerianne Alexander i Melisse Hines.

Muški vervet majmuni pokazali su sklonost igranju automobilima i loptama dok su majmunice pokazale suprotne sklonosti, a jedni i drugi jednako su se zainteresirali za rodno neutralne igračke poput knjige ili igračke psa.

Istraživanje pokazuje kako ono što definiramo kao „igračke za dječake“ i „igračke za djevojčice“ nije društveno određeno već je riječ o evolucijskom procesu.

Dječake više privlače kretajući objekti te igračke koje im pružaju mogućnost za aktivniju i grublju igru, što se može povezati s ponašanjima njihovih predaka koji su bili zaduženi za lov na hranu i pronalazak partnerice, zaključila je prof. Alexander.

Nerijetko se tako dogodi da dječak koji u obitelji ima stariju sestru odrasta uz njezine stare igračke no pri prvom susretu s automobilima ili onim što percipiramo kao muške igračke, dječak pokazuje veliku zainteresiranost i ostavlja sestrine lutke.

 

Biraju li dječaci i djevočice različite boje?

Nosi li vaša beba ružičasto, plavo ili bijelo vaš je osobni odabir, no u razdoblju od treće do četvrte godine dijete počinje primjećivati što nosi i samo odabirati odjeću prema boji. Djevojčice će tako biti sklonije ružičastim i žućkastim tonovima dok će dječaci radije birati tamnije nijanse.

Jedna od teorija kaže kako je sklonost djevojčica ružičastoj boji također evolucijske prirode jer su žene, brinući o zdravlju, uvijek radije birale crvenkasta i roskasta voća te crvenkasta lica percipirala kao zdrava i snažna.

 

Razlika u igranju

Osim što odabiru različite igračke, dječaci i djevojčice imaju drugačiji stil igranja. Djevojčice su mirnije i sklonije suradnji dok su dječaci kompetitivniji i vole grublje igre.

Studije Sveučilišta u Cambridgeu dokazale su koliko su različiti mozgovi dječaka i djevojčica uspoređujući igru vožnje automobila. Dječaci će uvijek voziti svoj automobil prema drugom djetetu stvarajući interakciju ili pokušavajući se sudariti, dok će djevojčice voziti u krug, oprezno, izbjegavajući druge automobile. Profesor Baron – Cohen objašnjava kako su muški i ženski mozgovi drugačije „programirani“ s time da su žene sklonije suosjećanju i zato djevojčice zaobilaze druge automobile izbjegavajući sukobe dok dječaci rade suprotno.

 

Riskiranje – pitanje spola ili karaktera

Dječake se uglavnom percipira kao sklonije rizicima od djevojčica. Iako studije pokazuju kako je preuzimanje rizika pitanje karaktera, a ne spola, dječaci uistinu češće preuzimju rizike zahvaljujući roditeljima koji lakše toleriraju avanturistička ponašanja dječacima nego djevojčicama potičući tako sklonost riskiranju.