Nakon što se grad ili selo zaviju u bijeli ogrtač, kao što se to u Hrvatskoj dogodilo proteklih dana, djeci je na umu samo jedna stvar – zabava na snijegu! Kako bi iskoristili priliku i prirodno uzbuđenje djece usmjerili na učenje kroz igru, donosimo nekoliko ideja za ludu zabavu za sniježnih dana na otvorenom, ali i u domu.

Zabava na otvorenom

  • Izrada snjegovića od davnina je jedna od glavnih aktivnosti na snijegu koja podjednako zabavlja i djecu i odrasle. No sada možete kroz izradu snjegovića djecu naučiti razliku između veličina – na dno ide velika kugla snijega, pa srednja pa mala.
  • Ukoliko ste na otvorenom kada pada snijeg, ispričajte djeci priču o tome kako su znanstvenici dokazali da ni jedna pahulja koja je ikada pala na zemlju nije bila ista. Baš svaka je drugačije strukture. Ukoliko imate povećalo, uzmite ga sa sobom i pogledajte strukturu pojedinih kristalića. Ova igra naročito će zabaviti klince koji vole istraživati.
  • Na snijeg uzmite rekvizite koje inače nosite na plažu. Snijeg je poput pijeska, pa u obzir dolaze i razne modlice. Uz pomoć kantica i lopatica možete graditi kule u snijegu i usput naučiti djecu pojmove količine i mjerenja.
  • Nađite netaknutu površinu snijega i napravite “obiteljsku fotografiju”. Sjećate se kako to ide – uhvatite se za ruke i bacite raširenih udova na leđa u mekani snježni pokrivač.
  • Ukoliko imate brežuljak za sanjkanje, napunite velike vreće za smeće jastučićima, zavežite na otvorenom kraju i napravite natjecanje tko će se dalje odsanjkati. U jednom timu su odrasla osoba i jedno dijete. Igrajte na bodove do 10.

Zabava u domu

Nakon dolaska u topli dom, zagrijete djecu toplom čokoladom i to prema sljedećem “kućnom” receptu. U posudu srednje veličine izmješajte:

  • 1/3 šalice kakaa u prahu
  • 1/3 šalice šećera
  • malo soli

U sve to dodajte 1 šalicu mlijeka i miješajte dok ne razradite sve grudice i stavite mješavinu sastrane. Potom stavite 3 šalice mlijeka u posudu i kuhajte dok ne vidite paru (mlijeko ne smije zavrijeti) i potom u vruće mlijeko usipajte mješavinu s kakaom. Sve zajedno miješajte i kuhajte dok se ne zagrije. Sve zajedno poslužite djeci sa šlagom i/ili čokoladnim mrvicama.

Inicirajte igru pričanja priče

Postoji samo jedno pravilo: nitko ne smije završiti priču. Započnite s rečenicom poput…Bio jednom jedan rozi nilski konjić. Jednog snježnog jutra se probudio i odlučio…
Potom priču nastavlja sljedeći član obitelji, ali tako da mora ponoviti sve rečenice priče koje su izrekli prethodnici i tako u krug. Na taj način vježbate memoriju djece, njihove verbalne vještine i potičete ih na kreativno razmišljanje.

Izrada ukrasnih pahuljica

Vrlo je jednostavna zabava, a sve što vam treba je srebrna ili zlatna traka i papirnate maramice, te škarice. Maramicu odmotajte i presavinite na pola te prerežite na onoj strani na kojoj je spojena. Potom je po sredini zavežite sa ukrasnom trakom i na svakom kraju razdvojite tanke slojeve maramice. Dobit ćete bijelu mašnicu tj. lopticu, pomoću koje možete ukrasiti dječju sobu, bor ili vrata i prozore, a za vrlo malo novaca.