Fuji vrtić nalazi se u neposrednoj blizini Tokija i smatra se jednim od najboljih dječjih vrtića na svijetu. Zašto? Zato što u njemu nema zidova, ograda i sve je podređeno djeci. Krov vrtića koji je dizajnirao arhitektonski tim “Tezuka Architects” ovalnog je oblika i predstavlja ogromno igralište na kojem djeca mogu trčati, penjati i skakati po cijele dane.

Obrazovni sustav u ovom vrtiću slijedi Montessori metode uz pomoć kojih se djeci osigurava poticajna okolina koja povećava dječju prirodnu radoznalost i omogućuje im kroz igru spontano učenje otkrivanjem.

Primjerice, umjesto stepenica koje vode do krova, arhitekt je predložio gradnju brežuljka na kojem se djeca mogu igrati i valjati koliko im srce poželi.

Vrtić je sagrađen oko stabala oko kojih su postavljene posebne mreže kako bi se djeca zaštitila od pada. Tete u vrtiću kažu da je ovo jedno od omiljenih mjesta predškolaca.

Redovito, odgojitelji i djeca zajedno razmještaju i preuređuju namještaj. A sudeći prema fotografijama, zabave i smijeha im u tim trenutcima ne nedostaje.

Sudoperi su dizajnirani na način koji omogućuje djeci da razgovaraju jedni s drugima dok peru ručice. Ima li išta ljepše za vidjeti?

Svaka učionica ima barem jedan krovni prozor kroz koji se, kako kažu, iz arhitektonskog tima može spustiti Djed Božićnjak.

Vrtić je većinu godine potpuno otvoren pa djeca mogu na svježem zraku uživati do mile volje. Prima čak šest stotina djece u dobi od dvije do šest godina. U njemu predškolci provode svoje najljepše dane kojih će se sjećati cijeloga života.