Iako se čini kao da je tek jučer učio hodati i izgovarati prve riječi, vaš mališan je odjednom dovoljno velik da krene u školu, svijet sasvim drugačiji od onog koji je do tada poznavao. Djeci to razdoblje tranzicije ponekad može zaista teško pasti, no ništa lakše nije ni roditeljima. Tu su često prisutna uobičajena pitanja i nedoumice, poput vječnog „Je li moje dijete spremno za školu?“, te „Može li se s nekim znanjima i vještinama mjeriti sa svojim vršnjacima koji na jesen kreću u školu“?

Poneki roditelji nisu sigurni trebaju li svoje dijete u školu poslati sa 6 ili 7 godina, te ga često ostave kod kuće još godinu dana. Roditeljska procjena ponekad ne mora biti objektivna, stoga prilikom upisa u školu svako dijete mora proći određene testove koji će jasno pokazati je li spremno sjesti u školske klupe. Testovi se po školama mogu malo razlikovati, no svi se koncentriraju na nekoliko vještina za koje se smatra da bi u toj dobi trebale biti usvojene:

Govor i jezik

Dijete koje je spremno za školu trebalo bi pokazati kako jasno može izgovarati sve riječi, kao i voditi smislen razgovor s osobom ispred sebe. To također uključuje pravilno gramatičko izražavanje (koristi jedninu i množinu, te pravilno upotrebljava padeže), te zna definirati jednostavne pojmove (na testiranju u školi obično su to pojmovi poput stolice, stola ili prozora). Također bi trebalo znati prepričati kratku priču koja ima svoju strukturu (početak, sredina, kraj).

Vremenski i prostorni odnosi

Budući školarac mora biti sposoban razlikovati doba dana (jutro, podne, večer, prijepodne, poslijepodne), kao što je poželjno i da poznaje dane u tjednu te svjesno koristi izraze poput: jučer, sutra, danas.

Razumijevanje prostornih odnosa također je jedan od uvjeta. Dijete mora razlikovati odnose: iznad, ispod, iza, ispred, lijevo, desno, itd. Orijentacija na tijelu i u prostoru trebala bi biti iskazana bez mnogo razmišljanja (primjerice, dijete mora rukom pokazati objekt koji je desno ili lijevo od njega).

Koncentracija

Ovo je jedan od važnijih preduvjeta polaska u školu, budući da dijete i po nekoliko sati mora sjediti u svojoj klupi te pratiti nastavu. Poželjno je da se na jednom zadatku prilikom testiranja može zadržati 15 – 20 minuta. Ova se mogućnost često testira zadatkom u kojem dijete treba nešto nacrtati.

Matematičke vještine

Iako je škola tu da mališane nauči matematičkim zakonitostima, dijete bi prije polaska u školu trebalo znati brojati barem do dvadeset. Također treba biti u mogućnosti prepoznati određene brojeve na papiru, kao i razumjeti pojmove oduzeti ili dodati.

Osobno predstavljanje

Dijete bi u toj dobi svakako trebalo znati reći nekoliko rečenica o sebi – puno ime i prezime, koliko godina ima, otkuda dolazi, koja mu je adresa stanovanja. To uključuje i predstavljanje svoje uže obitelji.

Sve ove uvjete za upis u osnovne škole lako možete provjeriti i kod kuće te automatski procijeniti je li vaše dijete spremno po prvi puta sjesti u školsku klupu.