Što trenutno moja princezica radi u vrtiću? Najmanje jednom dnevno, zaposlenom roditelju ovo pitanje padne na pamet. I dok većina njih odgovore na to što je njihov mališan tijekom dana radio, dobiju tek kad dođu po dijete u vrtić, roditelji jednog osječkog vrtića na odgovore ne moraju dugo čekati. Dobivaju ih jednim klikom miša.

Naime, sredinom listopada ove godine otvoren je prvi e-vrtić Lastavica u kojem roditelji putem aplikacije Dinamikom imaju mogućnost u svakom trenutku provjeriti što im dijete radi i kako je provelo dan u vrtiću.

Primijetila sam potrebu roditelja za transparentnijom komunikacijom i povezanošću s predškolskim ustanovama. Uveli smo u rad aplikaciju Dinamikom pomoću koje se roditelji, osim osobnim konzultacijama i sastancima, mogu povezati s nama i putem interneta. Mogu redovno pratiti napredak djece dokumentiran audiovizualno i deskriptivno, objašnjava nam vlasnica i ravnateljica e-vrtića Lastavica Monika Đuranović.

Preko računala ili mobitela, roditelji mogu pratiti vrtićke jelovnike, planove rada s djecom, povezati se s vrtićkim stručnim suradnicima – medicinskom sestrom, pedagogom i psihologom, ali i dobiti sve informacije vezane uz zdravlje djece te psihološku pomoć.

Pristup aplikaciji imaju samo roditelji mališana koji su za to podnijeli zahtjev. U vrtiću postoji i nekolicina djece čiji roditelji rade u različitim smjenama, pa stoga Lastavica ima nesvakidašnje radno vrijeme, od šest sati ujutro do osam sati navečer. Strogo se kontrolira i ulaz u ustanovu, pa pristup imaju samo roditelji i zaposlenici dok se svi ostali moraju javiti na interfon.

Foto: Dječji vrtić Lastavica/Facebook

A što je ovu mladu poduzetnicu i diplomiranu defektologinju navelo na otvaranje ovog netipičnog vrtića?

Uočivši potrebu i održivu profesionalnu priliku u gradu Osijeku, odlučila sam se za samostalni poslovni pothvat. Niz godina sam radila u dječjim vrtićima u Osijeku kao odgajatelj i stručni suradnik te sam primijetila dodatni prostor za napredak, napominje Đuranović te nadodaje kako joj je jedan od glavnih ciljeva omogućiti djeci bolje uvjete.

Trenutno se u vrtiću nalazi desetero mališana, svakodnevno stiže po nekoliko upita zainteresiranih Osječana pa stoga u skorije vrijeme planiraju povećati upisnu kvotu. Želja im je pružiti nešto novo u predškolskom odgoju u ovom slavonskom gradu, pa iako su u prvi mah upisivali samo vrtićarce, zbog velikog interesa uskoro otvaraju i jaslice.

Interesa i volje, kako ističe Đuranović im ne nedostaje pa su punom parom prionuli na posao i nove projekte.

Već smo poslali nove programe na verifikaciju u ministarstvo, također radimo na jednom velikom projektu i stupili smo u kontakt s velikim svjetskim ustanovama ranog i predškolskog odgoja, ističe ravnateljica te nadodaje da je dječji vrtić Lastavica tim koji voli učiti i raditi.