Lijepo i suho vrijeme idealno je za izvući bicikle iz podruma i s tavana te zajedno s klincima prepustiti se vožnji s povjetarcem u kosi. Ovih dana mame i tate koji voze djecu na biciklu u dječjim sjedalicama teško je ne primijetiti. Mališani različite dobi uživaju u različitim tipovima sjedalica koje kad ih vidimo nameću dva važna pitanja: kako bi trebala izgledati kvalitetna dječja sjedalica i na što treba pripaziti prilikom montaže?

Za početak, prije kupnje i montaže morate se zapitati je li dijete uopće spremno za vožnju na biciklu. Dijete je moguće voziti na biciklu u dječjoj sjedalici ako može samostalno stabilno sjediti. Pravo vrijeme za uživanje s roditeljima na biciklu je najčešće 9-12 mjeseci.

Kvalitetna dječja sjedalica

Iz Sindikata biciklista poručuju da su kvalitetne dječje sjedalice visoke do glave, imaju štitnike sa strane za ruke te podesiva hvatišta za noge koje se mogu sigurno vezati.

Postoje dvije vrste sjedalica za bicikl: prednje i stražnje. Prednje imaju izdržljivost do 15 kilograma, a stražnje su namijenjene za težinu do 22 kilograma.

Dijete čija kilaža prelazi 25 kg ne bi smjelo sjediti u sjedalici, a roditeljima se savjetuje da kupuju sjedalice koje se lako stavljaju i skidaju. Jednostavne sjedalice za okvir bicikla se ne preporučuju jer nisu toliko sigurne.

Za djecu koja vole zaspati tijekom vožnje, dobar su izbor prednje sjedalice jer imaju dodatnu prednju prečku i na nju dijete može nasloniti glavu.

Montaža dječje sjedalice

Prilikom montaže sjedalice na bicikl strogo se treba držati pravila. Ako niste na “ti” s montažom, iz Sindika biciklista poručuju da se obratite servisu za bicikle. Isto tako, prije nego što dijete stavite u sjedalicu, napravite jedan kratki test u kojem ćete se provozati malo oštrije s teretom dvostruko težim od djeteta (cigle, kanister vode).

Ako sve bude u redu, sjedalice su spremne za vaše dijete. Ako pak niste vrlo vješti na biciklu, sjedalo spustite niže jer je bicikl teži i nestabilniji. I ne zaboravite, kaciga glavu čuva.

[PROČITAJTE JOŠ: Prvi bicikl: koji odabrati i kako dijete naučiti voziti?]