Kako dijete raste, normalna je stvar da će u jednom trenutku pomalo izgubiti interes za svakodnevno druženje i provođenje vremena s obitelji. Jednostavno je riječ o procesu u kojem se mališan pomalo osamostaljuje i prolazi nove interese koji će ga jednog dana oblikovati u osobu kakva zaista je. Većinu vremena razloga za zabrinutost nema, no što ako to „vrijeme za sebe“ postane malo učestalije od normalnog?

Povlačenje u svoju sobu u većini slučajeva znači vrijeme za igru u kojoj će dijete uroniti u svijet mašte i istraživati neke nove mogućnosti i vlastitu kreativnost. Stručnjaci napominju kako se u izrazito digitalizirano doba djeca mogu povući u sobu, bez da primijete kako je prošlo nekoliko sati.

Važnost samostalnog provođenja vremena

U slučaju da vaš mališan jednostavno voli provoditi vrijeme sam, potrebno je osigurati mu i „protutežu“. Stoga je važno da barem sat vremena dnevno rezervirate za neki oblik druženja. To može biti društvena igra, zajedničko crtanje ili pak čitanje knjige.

Uz to, poželjno je uključiti i neki oblik fizičke aktivnosti. Šetnja do obližnjeg parka ili pak igranje loptom u dvorištu svakom će mališanu biti zanimljivo.

U slučaju da mališan voli provoditi dosta vremena sam, no nije mu problem uključiti se u navedene obiteljske aktivnosti, razloga za brigu ne bi trebalo biti. Neka djeca jednostavno su samostalnija, ili drugačijeg temperamenta. To nikako ne znači da vas mališan izbjegava, već jednostavno zna sam sebi stvoriti određenu zanimaciju.

Potencijalni problemi i usamljenost

No, u nekim slučajevima je potrebno objektivno sagledati situaciju i zaključiti postoji li možda problem u njegovom neprestanom izoliranju od drugih. Provođenje vremena iza zatvorenih vrata sobe satima, uz gledanje u ekran ili igranje igrica mogu voditi u nešto drugom smjeru.

Ako mališan ne pokazuje nikakav interes za izlaskom iz zatvorenog prostora i druženje s obitelji ali i vršnjacima, za početak je poželjno obaviti ozbiljniji razgovor. Upitajte vaše dijete zbog čega pokazuje toliki interes za određenu igricu ili aktivnost koju obavlja isključivo samostalno. Probajte objasniti kako bi se mama i tata rado s njim družili nakon dugog dana na poslu. Predložite mu neka svakog dana upravo on odabere aktivnost u kojoj možete svi sudjelovati.

Pokušajte uspostaviti kontrolu nad djetetovim provođenjem vremena za računalom ili ispred televizora. Neka vrata njegove sobe uvijek budu malo otvorena, te mu se tu i tamo obratite ili ga upitajte nešto. S druge strane, nije poželjno svako malo ulaziti u sobu i ispitivati ga što radi. Takav postupak mogao bi doživjeti kao napad na privatnost, što može rezultirati još dubljim povlačenjem „u sebe“. Svako dijete je različitog karaktera, no roditelj će znati uspostaviti savršenu ravnotežu.

Znakovi depresije

Depresija nije bolest „rezervirana“ isključivo za odrasle i uzrokovana svakodnevnim stresom na poslu ili u privatnom životu. Činjenica je da na nju često nisu imuni niti oni najmlađi. Psiholozi upozoravaju kako povlačenje u osamu i izbjegavanje interakcije s ukućanima može ukazivati na razvoj depresije kod djeteta.

Znakove je zapravo dosta lako prepoznati. Kada dijete provodi većinu vremena u svojoj sobi, no bez aktivnosti poput igre ili gledanja televizije, prvi su razlog za brigu. Mališan koji je razvio depresiju često će satima sjediti na mjestu ili ležati ne radeći ništa. Uz to, javlja se i gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti u kojima je do tada uživao.

U slučaju da sumnjate na depresiju, potrebno je potražiti mišljenje psihologa. Dobra je vijest kako je depresija, ako se na vrijeme dijagnosticira, bolest koju je kod djece moguće veoma uspješno liječiti.

No, ako vaš mališan jednostavno sate i sate provodi u igri ili nekoj aktivnosti, moguće je da je zapravo tek izgubio pojam o vremenu. Malo truda u osmišljanju zajedničkih aktivnosti često će biti i više nego dovoljno da vaše dijete ponovno postane društveni mališan na kojeg ste navikli.