Mnogi mame i tate zabrinuti su jer svog dvogodišnjaka moraju upisati u vrtić, a nekako osjećaju da je još premali i da je još beba. No, dolazi utjeha u vidu istraživanja koje je dokazalo da rani odlazak u vrtić ima niz pozitivnih posljedica na kasniji uspjeh u školi, koje traju sve do srednjoškolskog obrazovanja.

Dugotrajno istraživanje koje je pratilo djecu od najranije dobi do tinejdžerskih godina proveo je Nacionalni institut za zdravstvene studije u SAD-u. Djecu se počelo pratiti kada su imala svega mjesec dana još 1991. godine. Rezultati su pokazali da djeca koja su primila kvalitetnu i dobru njegu u jaslicama, pokazuju bolje rezultate u školskim i kognitivnim testovima u tinejdžerskoj dobi.

Isto tako, ta su djeca imala manje problema u ponašanju od vršnjaka koji su u najranijoj dobi primili manje kvalitetenu njegu i brigu.

S druge strane, djeca koja su većinu dana provela u jaslicama, s 15 godina su pokazivala nešto veću tendenciju prema impulzivnom i rizičnom ponašanju od djece koja su samo dio vremena provela u interakciji s odgajateljima i vršnjacima, stoji u članku objavljenom u stručnom časopisu Child Development.

Kvaliteta njege u jaslicama mjerila se prema tome koliko odgajateljice provode vremena u interakciji s djecom, kao i kroz količinu topline, podrške i kognitivne stimulacije koju djeca primaju.

Istraživanje je provedeno kako bi se dobio odgovor na pitanje trebaju li oba roditelja raditi dok su djeca još mala i je li vrtić dobro rješenje?

“Visokokvalitetna njega djeteta osigurava bolji uspjeh u školi, možda zbog ranog poticanja učenja čitanja”, izjavio je dr. James Griffin. Dodao je kako taj pozitivan utjecaj traje sve do srednjoškolskih godina. Čini se kako je vrlo važno da djeca i prije 4. godine dođu u interakciju s vršnjacima i odgajateljicama. Pritom je vrlo važna i kvaliteta samog odgoja, njege i brige.

Ukoliko ste pronašli idealan vrtić s odgajateljicama koje potiču djecu na učenje, svladavanje određenih vještina i problema te im pružaju utjehu i motivaciju, nemojte se plašiti da će rano odvajanje imati negativnih posljedica na razvoj djeteta, sugerira istraživanje.

(JK, Izvor: Reuters)