Većina roditelja manipulira djecom svakog dana, kako bi ih naveli ili zainteresirali za jelo, oblačenje, odlazak na neko mjesto ili spavanje. No, ono što malo koji roditelj može osvijestiti jest da kikići koji još ne znaju čitati i pisati, itekako manipuliraju odraslima.

Roditelji u svojim manipulacijama često koriste potkupljivanje. Pa tata kaže: “Ako ćeš piškiti u kahlicu, dat ću ti čokoladicu”. Ponekad posezaju za ponavljanjem i dosađivanjem, pa ćete čuti mamu kako govori sinu: “Dođi ovamo i obuj cipele. Obuj cipele. Vrijeme je da krenemo, jesi li obuo cipelice? Čuješ? Obuj ove cipelice i idemo. Gdje su ti cipelice?”. Treći primjer manipulacije je nevino laganje: “Ako budeš jeo povrće, izrasti ćeš jak kao Tyrannosaurus Rex”.

Kako to rade djeca?

Kada manipuliraju roditeljima, djeca su najčešće dosadna i namrštena. Kada vidimo dijete koje u trgovini poteže mamu za nogavicu i stalno ponavlja da hoće čokoladicu ili igračkicu, obično pomislimo da je razmaženo. Odnosno da je roditelj odgovoran za ovakvo neželjeno ponašanje.

Čini se da roditelji doista uče djecu kako manipulirati njima samima, no nije svaka manipulacija negativna.

Djeca koriste manipulaciju iz istog razloga kao i odrasli – da izbjegnu bol ili dobe zadovoljštinu. Popularne metode koje koriste djeca kako bi manipulirala mamom i tatom su:

1. Gnjavaža
Djeca neprestano ponavljaju da nešto žele. Ako roditelj popusti nakon što je dijete po 28 puta reklo da želi igrati igricu na kompjuteru, dijete će si dati truda i sljedeći puta opet pitati 28 puta, ako će to rezultirati zabavnim sjedenjem i igranjem na tatinom laptopu.

Djeca koja gnjave često imaju roditelje koji dosađuju pitanjima. Naime, mnoga djeca uče gnjaviti od roditelja koji njih gnjave da obuju cipele, pospreme igračke, pojedu doručak, operu ruke i tako dalje.

Ukoliko želite izbjeći gnjavažu od strane mališana, najbolje je ne popustiti zahtjevima uz laganu opomenu “prestani ponavljati”.

2. Mučeništvo
Mnogi klinci posegnut će za teškim riječima “ti mene ne voliš” ili konkretnim primjerom kako je njegov/njezin život nepravedan jer “Jurica uvijek dobije sve to želi”. No to je zamka, jer će roditelji poželjeti dokazati djetetu suprotno i dati mu točno ono što želi.

3. Prvo idem mami, onda tati
Uz pomoć ove tehnike dijete okreće jednog roditelja protiv drugog. Ako dijete nešto ne dobije od mame, odlazi s istim zahtjevom, bez maminog znanja kod tate. Ako tata kaže da, to je za mališana gotova stvar.
Protiv ovog roditelji se mogu boriti samo redovitom komunikacijom među sobom.

Kako dijete raste, razvija sve profinjenije tehnike manipulacije, baš kao i roditelji. Najvažnije je u dijete usaditi osjećaj da nešto doista može dobiti, ukoliko je to zaslužilo odgovornim ponašanjem. Tako predškolcu treba dozvoliti igranje Memoryja na računalu na nekoliko minuta, ako je prije toga pospremilo igračke razbacane po stanu.
(JK)