Mališani i njihovi roditelji spremaju se za još jednu životnu avanturu. Upis u prvi razred i polazak u školu. No, prije nego što djeca počnu grijati stolicu, roditelji su ih dužni odvesti na liječnički pregled to jest napraviti procjenu psihofizičke zrelosti za školu.

Za to je zaduženo stručno povjerenstvo koje čine stručni suradnici Osnovne škole u koju dijete pripada isključivo prema mjestu prebivališta ili prijavljenog boravišta djeteta te nadležni školski liječnik. Školski liječnik je taj koji ima nadležnost nad pojedinom Osnovnom školom, pratit će rast i razvoj Vašeg djeteta te provoditi brojne preventivne mjere kroz cijeli školski period.

Dogovor termina pregleda

Potrebno je osobno doći u ambulantu u vrijeme narudžbi sa zdravstvenom iskaznicom djeteta kako bi dobili upute, uputnice i dogovorili termin pregleda. Nije potrebno prethodno zvati telefonom niti dovoditi dijete na naručivanje.

Potrebna dokumentacija

Prije samog pregleda potrebno je prikupiti određenu dokumentaciju (pedijatrijski zdravstveni karton, stomatološki status, cjepnu iskaznicu, medicinsku i drugu medicinsku dokumentaciju ako dijete boluje od kronične bolesti) te u laboratoriju napraviti pretrage krvi i urina. Uputnicu za te pretrage ćete dobiti u ambulanti kao i obrazac koji trebate ispuniti Vi i djetetov pedijatar.

Kako izgleda pregled?

Dijete, koje će nakratko biti odvojeno od roditelja morat će pokazati samostalne komunikacijske i socijalizacijske vještine te riješiti određene standardizirane testove. Liječnici objašnjavaju da s pregledom nastoje dobiti uvid u tjelesnu, intelektualnu i socio–emocionalnu razvijenost djeteta. Pod tjelesnom i funkcionalnom razvijenošću smatra se dobro zdravstveno stanje djeteta, prosječna visina i težina, dobro funkcioniranje osjetnog aparata (vid i sluh), krupna motorika (spretnost u kretanju, skakanju, penjanju), fina motorika (spretnost prstiju i šake). 

Liječnički pregled još podrazumijeva određivanje statusa srca, pluća, mišića i kostiju te pregled spolovila. Osim klasičnog pregleda, radi se još procjena grafomotorike, intelektualnih i govornih sposobnosti, percepcije, emocionalnog i socijalnog razvoja teinterpretacija krvi i urina. Na kraju slijedi i cijepljenje protiv ospica-zaušnjaka-rubeole.

Ukoliko liječnik utvrdi određenu vrstu poteškoće i zaključi da je potrebna dodatna obrada, roditelji će postupiti po uputi liječnika. Osim pregleda u školskoj ambulanti, potrebno je napraviti i testiranje u školi kako bi stručno povjerenstvo donijelo završnu odluku.

Upis ili odgoda

Da biste upisali dijete u prvi razred morate obaviti zdravstveni pregled djeteta u Školskoj ambulanti, pedagoško-defektološki test u školi te doći na upise jedan od tri dana u lipnju.

U prvi razred osnovne škole upisivat će se djeca koja do 31. ožujka 2018. godine imaju navršenih 6 godina života. No, i djeca koja do 31. ožujka nisu navršila šest godina, mogu se na zahtjev roditelja uputiti na obvezan pregled psihofizičkog stanja. Ocijeni li stručno povjerenstvo na temelju pregleda da je dijete spremno za školu, izdaje se rješenje o prijevremenom upisu u prvi razred.

(Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar)

[PROČITAJTE JOŠ: Je li vaš mališan spreman za polazak u prvi razred?]