Nova studija objavljena u časopisu American Journal of Public Health još je jednom potvrdila da dobro postavljena sjedalica za bebe i malenu djecu doista spašava živote.

Korištenje zaštitinih pojasa u sjedalici dramatično smanjuje šanse da dijete staro 3 godine ili mlađe, u prometnoj
nesreći smrtno strada.

Istraživanje je otkrilo da šanse smrtnog stradavanja beba opada za 75% kod korištenja auto sjedalice, a kod malo veće djece opada za čak 60%. Ove brojke jako su važne ako uzmemo u obzir da je stradavanje u prometu jedan od najvećih uzroka smrtnosti djece.

Novo istraživanje je također dokazalo da dječje sjedalice pomažu u sprečavanju smrtnosti kod izokretanja automobila u nesrećama, kao i u frontalnim sudarima s kamionima. Ipak, autori navode da i vezanje 2-godišnjaka i 3-godišnjaka tijekom vožnje samo s ugrađenim pojasevima, podjednako štiti mališane od ozljeda i smrtnih ozljeda kao i smještanje djece te dobi u auto sjedalice. Preporuka, ipak, ostaje i dalje na sjedalicama.

Odabir odgovarajuće sjedalice

Važno je odabrati auto sjedalicu pogodnu za dob djeteta. Treba imati na umu da sjedalice također variraju u kvaliteti izrade i sigurnosnim dodacima. Ima nekoliko smjernica koje mogu pomoći pri izboru dobre auto sjedalice:
• Važno je da dijete ne koristi sjedalicu nakon datuma trajnosti navedenog na etiketi od strane proizvođača.
• Na sjedalici ne smije biti nikakvih vidljivih oštećenja niti smije nedostajati bilo koji dio s popisa opreme.
• Treba provjeriti serijski broj modela sjedalice te potom provjeriti na Internetu je li sjedalica iz nekih razloga povučena s drugih tržišta.
• Ako auto sjedalicu posuđujete ili uzimate od obitelji koja ju je već koristila, uvjerite se da sjedalica nije već bila uključena u neku ozbiljniju prometnu nesreću.

Više o važnosti auto sjedalica potražite i na stranicama udruge RODA.