Napokon je stigao i taj dan! Vaš mališan više samo ne guguće nego izgovara slogove. Čini vam se da razumije što mu govorite i samo je pitanje vremena kada će izreći suvislu riječ i započeti slagati jednostavne rečenice; konverzacija samo što nije započela.

U razdoblju od prve do treće godine života djeteta počinje govorno-jezični razvoj. Ne čekajte da dijete progovori samo od sebe, nego aktivno sudjelujte u razvoju njegovih jezičnih vještina od najranije dobi. Iskušajte ove metode kako biste potaknuli govorni razvoj svog mališana.

Dosta je maznog govora
Roditelji se najčešće prirodno prestanu obraćati svojem mališanu pjevnim glasićem kad vide da to više nije ona beba koja malo toga razumije. Kada ga zamolite da donese knjigu s police i on to učini, ili kada se naglas pitate gdje je mačak a dijete vam prstom pokaže Mrvicu, više nije potrebno gugutati u stilu „Djago moje“ jer dijete obraća pozornost na vaše riječi i stvara suvisle asocijacije. Ako nastavite s tim bebi-govorom, ono će naučiti pogrešno izgovarati riječi: primjerice, umjesto „ribica“ govorit će „jibica“.


Što jednostavnije, to bolje

Kada se obraćate mališanu, koristite jednostavne, konkretne riječi i kratke rečenice kako biste izbjegli konfuziju. „Dijete će lakše razumjeti kratke, jednostavne riječi. Pričajte sporije, jasnije i ragovjetnije kako bi dijete usvojilo što veći broj riječi“, kaže dr. Fran Walfish, obiteljski terapeut i autor knjige Samosvjestan roditelj: Rješavanje sukoba i izgrađivanje boljih odnosa sa svojim djetetom za Pregnant.thebump.com.


Pripovijedajte

Pripovijedajte svojem djetetu o svemu što se događa oko njega. Ako je njegova komunikacija još uvijek većinom neverbalna i nerazumljiva, imenujte stvari za njega kako bi naučio riječi. Primjerice, ako podiže ruke prema vama, pitajte ga: „Ivan želi da ga mama podigne?“ Možda vam se čini čudnim da sami sebe nazivate „mamom“, umjesto da kažete „ja“, no imajte u vidu da vaše dijete još nije na ti sa zamjenicama i da je bolje biti što jasniji.

 

Slušajte i ponavljajte
Na početku neće biti nimalo lako shvatiti djetetove riječi – teško ćete razlikovati običan žamor od pokušaja da dijete izgovori konkretnu riječ. No ako ga pozorno slušate i gledate što vam pokazuje, ubrzo ćete shvatiti što vam želi reći. Podići ćete djetetovo samopouzdanje ako mu date do znanja da ga razumijete. Primjerice, ako dijete veli: „Paa“, odgovorite mu: „Da, to je patak“. Tako će vaš mališan malo-pomalo naučiti pravilno izgovarati riječi. Ne imenujte predmete onako kako to čini vaše dijete. Ako dijete kaže: „Jopta“, vi samo razgovjetno pravilno recite: „Lopta“, bez zahtijevanja da dijete odmah ponovi pravilno.

 

Budite strpljivi
Poznato je da razvoj govora ne počinje u isto vrijeme kod sve djece, te se ne odvija jednakom dinamikom. Ako vam se čini da vaše dijete malo kaska za svojim vršnjacima, najvjerojatnije nemate razloga za brigu. Razgovarajte s njim kako biste dostigli ostalu djecu te dobi. Nije zgorega spomenuti to pedijatru kako bi isključio neke zdravstvene probleme (primjerice, problem sa sluhom) ili vas uputio specijalistu koji će pomoći vašem mališanu da savlada govor.