Lutkice jašu na dinosaurima i idu u veliku bitku. Smetlarski kamion ukrašen je lančićima i narukvicama, a zmajevi lete iznad drvenih vlakova. Kad su igračke u pitanju mašti nema kraja, niti granica u smislu stereotipa i očekivanja. Sve su kombinacije moguće i sve su igračke “u istoj košari” u švedskom vrtiću Egalia u Stockholmu. Neki ga nazivaju “rodnom ludnicom”, no voditelji vrtića kažu da im je cilj osloboditi djecu od društvenih očekivanja bazinarima na spolu.

Taj cilj ostvaruje se kroz igru i komunikaciju. Odgojitelji idu tako daleko da kad se obraćaju djeci uopće ne koriste osobne zamjenice “on” i “ona” kada pričaju o nekom djetetu. Umjesto zamjenica oni koriste izraz “prijatelji”, koriste njihova osobna imena ili “hen” – neutralnu zamjenicu koju su posudili iz finskog jezika.

No u ovome vrtiću nije drugačiji samo stil komuniciranja. Sve slikovnice vrlo su pažljivo izabrane kako bi se izbjegla tradicionalna prezentacija rodnih i roditeljskih uloga. Tako djeca neće slušati Snjeguljicu i Trnoružicu, ali će uživati u priči o dvije žirafe koje su pronašle bebu žirafu i odlučile ju posvojiti i brinuti o njoj dok ne naraste.

Većina tipičnih vrtićkih igračaka kao što su lutke, traktori, pješčanici, autići, kockice i drugo, postoje i u ovome vrtiću, ali su sve pomiješane i time se ohrabruje djecu da se igraju sa svime, s onime sa čime u određenom trenutku žele. Dječaci “smiju” navlačiti kostime za djevojčice i igrati se s lutkicama, ako to žele.

Direktorica vrtića, Lotta Rajalin, kaže kako se sve svodi na to da se djeci ponudi niz opcija i izbora, odnosno da ih se ne ograničava društvenim očekivanjima temeljinima na spolu.

“Želimo djeci pružiti čitav spektar životnih mogućnosti, a ne samo polovicu i zato sve ovo činimo”, izjavila je za BBC.

Osoblje vrtića vrlo čvrsto vjeruje u taj cilj i smatra da je to njihov mali doprinos mijenjanju svijeta na bolje.

“Kada smo rođeni u ovo društvo, ljudi imaju različita očekivanja, a ovisno o tome jesmo li dječak ili djevojčica. To ograničava djecu. U mojem svijetu ne postoji svijet za dječake i svijet za djevojčice”, izjavila je odgojiteljica Emelie Andresson. U vrtiću je zaposleno puno muškaraca odgojitelja i svi zajedno se trude ne odašiljati djeci poruke tipa “dječaci ne plaču, a djevojčice se ne smiju ponašati na ovaj ili onaj način”.

Eksperiment ili znanstveno utemeljeni model odgoja?

Kritika koju direktorica Egalia vrtića najčešće dobiva jest da je za dijete vrlo zbunjujuće kada se na ovaj način brišu ili zamućuju rodne granice. No ona kaže da sve djevojčice u njezinom vrtiću znaju da su djevojčice, a dječaci jako dobro znaju da su dječaci. Oni se ne bave biološkim spolom, već rade na društvenom okruženju. Kaže da nisu rodno slijepi, već rodno neutralni.

Dječji psiholozi i stručnjaci za rod i spol slažu se da je cilj plemenit ako je on ravnopravnije društvo, no još uvijek preispituju sredstva postizanja tog cilja. Naime, između treće i sedme godine djeca tragaju za svojim identitetom, a dio tog identiteta svakako je rod i to je teško poreći.

U Egalia vrtiću se slažu da je rod dio identiteta, ali naglašavaju da to sa sobom donosi i niz društveno uvjetovanih poteškoća. Znanost je potvrdila da čim djeca shvate da postoje različiti spolovi, počinju se pojavljivati očekivanja i stereotipi. Kada učitelji i odrasli razgovaraju, djeca slušaju i upijaju te stereotipe.

Ali kad učitelji promijene način na koji govore, djeca se također počinju mijenjati. Mala studija sa švedskog Sveučilišta Uppsala nagovještava da su djeca iz Egalia vrtića itekako bila sposobna odrediti različite spolove, ali su se također, u usporedbi s drugim djecom njihove dobi, puno otvorenije igrala s djecom različitih spolova i manje dodjeljivala drugoj djeci rodne stereotipe.

Švedska prednjači i jako ozbiljno uzima pitanje rodne jednakosti

Nije čudno da se jedan ovakav vrtić formirao baš u Švedskoj, jer u toj zemlji vlada radi niz promjena kako bi se riješili problemi vezani za rodnu nejednakost. U školama se zapošljava sve više stručnjaka savjetnika za pitanja roda i spola, a sprečavanje diskriminacije na rodnoj osnovi dio je službenog kurikuluma u školama.

Švedsku se inače smatra jednom od najnaprednijih zemalja kada je rodna ravnopravnost u pitanju, no nije sve med i mlijeko, jer neki domaći stručnjaci smatraju da su stvari možda otišle malo predaleko. Neki komentiraju kako je ideja ravnopravnosti prešla u apsurd i postala industrija te da je nacija opsjednuta rodnim pitanjima. Ispada da se sva pitanja u zemlji trebaju rješavati kroz rodnu perspektivu.

Ma kako bilo, Egalia vrtić jako je popularan i postoji duga lista čekanja za upis. Vrtić je državni i roditelji koji se za njega odluče, imaju puno povjerenje da će djeca biti odgajana u skladu s ciljevima koje su voditelji postavili. Međutim, upitan je dugoročni efekt ovakvog odgoja od najranije dobi. Mnogi stručnjaci kažu da će ta djeca kad-tad zakoračiti u stvarni svijet rodne neravnopravnosti. Samo zato što se neka ideja institucionalizirala, ne znači da će se društvo automatski promijeniti.

Više o pedagogiji koju promoviraju pročitajte ovdje.

Izvor: BBC, AP, Upworthy