Čini se da je odgovor potvrdan. I ne samo da mališani i prije svoje 7. godine mogu patiti od depresije, već se često radi o kroničnom stanju, a ne o razvojnoj fazi, koje može potrajati i u školsku dob. Tako barem tvrdi studija objavljena u novom broju stručnog časopisa Archives of General Psychiatry.

“Nepobitno je da postoje depresivni poremećaji u djetinjstvu i oni su dobro detektirani te se mogu na različite načine liječiti”, stoji u članku. “Ipak, dosadašnja istraživanja provođena su među djecom starijom od 6 godina, čime se nije uzimalo u obzir da se depresija može pojaviti i u vrtićkoj dobi. Ono što nije poznato jest da li je depresija klinički uvjetovana ili se može raditi o podlozi za psihičke probleme u kasnijoj dobi”, nadalje navode autori.

Dr. Joan L. Luby i njezini kolege na Washington University School of Medicine u St. Louisu proučavali su 306 mališana starosti od 3 do 6 godina. Od njih je čak 75 djece pokazivalo jači depresivni poremećaj, 79 ih je patilo od tjeskobe i destruktivnog ponašanja, ali ne i depresije, dok je 146 djece bilo u potpunosti “zdravo”. Na početku studije mjerio se emocionalni, kognitivni i socijalni razvoj djece te su ispitivani njihovi roditelji ili skrbnici o psihijatrijskim simptomima i razvojnim vještinama predškolaca. Slično ispitivanje ponovno je provedeno nakon 12 i nakon 24 mjeseca.

Djeca kojoj je dijagnosticirana depresija u najvećem broju slučajeva i dalje su patila od tog psihičkog poremećaja, za razliku od onih koji su na početku studije bili “zdravi” ili pak imali neke blaže psihičke smetnje. Šansa da i nakon dvije godine pate od depresije bila je 4 puta veća kod djece koja su na početku istraživanja bila depresivna nego kod djece koja to nisu.

“Rezultati samo podupiru stajalište da je vrlo važno identificirati depresiju vrlo rano, odnosno u predškolskoj dobi”, kažu istraživači. Rana intervencija pokazuje rezultate kod djece kada su neki drugi poremećaji u pitanju, pa bi se ista praksa trebala primjenjivati i u slučaju simptoma depresije kod predškolaca.

(Izvor: American Medical Association (AMA)