Svakom se roditelju dogodi da mu mališan usred noći ili prije spavanja dođe povjeriti svoj najveći strah, odnosno sumnju da se u njegovoj sobi nalazi čudovište. Svako dijete ima svoje osobno čudovište, koje je drugačije od strašnih bića iz mašte druge djece. Što učiniti kada se ovi nepoželjni gosti sakriju ispod kreveta ili u ormar i plaše vaše najdraže tijekom noći?

Treba nabaviti istjerivače čudovišta, ali njihova učinkovitost opet će ovisiti o procjeni mališana. Donosimo nekoliko prijedloga kako otjerati te noćne uljeze koje unose strah u miran san malenih.

1. Boca sa sprejem

U plastičnu bocu s kojom obično špricate cvijeće, natočite vode. Objasnite djetetu kako imate magičnu tekućinu koja će svojim svojstvima otopiti čudovište poput vještice i nakon samo jednog špricanja čudovište će zauvijek nestati. Potražite prije spavanja čudovišta u ormaru, ispod stola ili kreveta i na svako mjesto na koje vas mališan uputi.

U vodu možete staviti malo tempere ili neke druge koloracije kako bi sve skupa izgledalo uvjerljivije, ali pazite da špricanjem ne zaprljate namještaj ili tkanine u sobi. U plastičnu bocu možete staviti samo vodu, ali oko nje nalijepiti naljepnicu na kojoj piše da je to “sprej koji tjera čudovišta”.

2. Čarobna prašina

Svatko zna da su vilenjaci i vile bića suprotna čudovištima. Ipak, za čarobnu vilenjačku prašinu potrebno je napraviti nekoliko stvari. Kao prvo, ona mora biti u lijepoj kutijici. U dekoriranju kutijice može vam pomoći i samo dijete. Nakon što je kutijica spremna, recite mališanu da ćete je ostaviti na prozoru kako bi vile u nju stavile svoju magičnu prašinu. Dok mališan ne gleda, u kutijicu stavite šljokice pomiješane sa cimetom za finiji miris.

Kada padne noć, zajedno s djetetom prosujte malo čarobne prašine na mjesto gdje se nalazi čudovište, koje će zbog finog mirisa i magičnih moći sastojaka, pobjeći glavom bez obzira.

3. Noćno svjetlo

Ukoliko dijete već spava uz prigušeno svjetlo, ali tvrdi da ono ne pomaže protiv neželjenih noćnih posjetioca, morat ćete napraviti neke preinake na samoj noćnoj svijetiljci.

Kažite djetetu da je općepoznato da čudovišta ne vole boje. Ona vole samo mrak i crno, pa će biti potrebno malo obojati svjetlost i sve skupa će funkcionirati troduplo jače protiv čudovišta. Pitajte dijete koje se boje čudovište u njegovoj sobi najviše plaši. Kada saznate, preko noćne lampice postavite filter, odnosno prekrijte je tkaninom, papirom ili nekim drugim materijalom u željenoj boji.

4. Glazba

Čudovišta ne vole ništa lijepo i nježno, a pogotovo ne vole glazbu jer im remeti tišinu u kojoj oni žive. Stoga zajedno s djetetom odaberite omiljeni CD s dječjim pjesmicama i pustite da svira potiho kada mališan ide spavati. Objasnite mališanu da se čudovište neće usuditi približiti sobi dok čuje glazbu jer mu ona stvara buku u glavi i plaši ga više od ičega.

(JK)