Iako se ne plaća upis u školu, školovanje djece može puno stajati. Na svu sreću, ipak ne moramo potrošiti cijelu plaću u knjižari. Postoje načini kako uštedjeti, a da pritom djeci ne uskratimo potrebnu školsku opremu. Umjesto da obavimo kupovinu po vlastitom nahođenju kako dijete ne bi išlo prvi dan u školu prazne torbe (izlažemo se opasnosti da kupujemo nepotrebne ili pogrešne stvari te da koji dan kasnije moramo nabaviti nove), bolje je pričekati popis što će ga dati nastavnici. Između ostalog savjetujemo i da nabavite potrebnu opremu vodeći se kriterijem kvalitete i cijene, a ne modnih trendova i reklama.

Ponudimo djeci zanimljivu alternativu

Popuštanje pred modnim trendovima, osim što je skupo, nije baš ni odgojno prihvatljivo. Bolje je opredijeliti se za alternativne, ali privlačne vrijednosti i na kraju postići kompromis. Naprimjer, možete reći sljedeće: Ove ćemo godine kupiti bilježnice od recikliranog papira. Bit će to kao da smo posvojili jedno stablo i tako mu spasili život. To je svakako bolje nego: Tata i ja se brinemo o zaštiti okoliša. I ti se možeš malo žrtvovati pa će, kao i mi, koristiti bilježnice od recikliranog papira.

Povedite djecu u dobro opskrbljeni supermarket ili knjižaru te ih potaknite da odaberu bilježnice na temelju boja i oblika. Zajednički možete usporediti iste predmete reklamirane robne marke i prokomentirati razlike u cijeni. Možete im i objasniti kako puno radite ne bi li ste im priskrbili novac, a taj se napor mora poštovati  i tako što će se izbjegavati nepotrebno trošenje.

Oslobodite dijete utjecaja marketinških poruka

Kada škola već počne, podsjetite ih kako sva djeca baš i nemaju školske torbe u skladu s najnovijim trendovima, kao što su mislili. Ukažite djeci koliko je važno da budu to što jesu, poštuju i cijene različitosti te da nikada ne sude na temelju vanjštine. Možete im “nadoknaditi štetu” time što ćete im kupiti željenu igračku. No, morate im objasniti da to ne bi bilo moguće da niste uštedjeli novac, izbjegavajući kupovanje skupe robne marke. Možete postići i kompromis na način da ih pustite da sami odaberu jedan markirani predmet dizajniran u skladu s najnovijim modnim trendovima. Ne morate pokleknuti pred mogućim djetetovim inzistiranjima; u biti, torba se ne mora mijenjati svake godine. Pažljiv nam odabir omogućuje da kupimo jednu izdržljiviju i kvalitetniju koju će nositi tijekom nižih razreda. Na kraju, nemojte zaboraviti na odjeću i obuću koju ćete odabrati, vodeći se razumnim kriterijima.