Noćni teror je stanje svijesti tijekom spavanja, odnosno poremećaj koji se definira kao iznenadna fiziološka i psihološka promjena za vrijeme sporovalnog spavanja, a najčešće pogađa djecu od 3 do 6 godina starosti. Procjenjuje se da od ovog poremećaja pati oko 15% predškolaca.

Noćni teror često uznemiruje djecu i više nego noćna mora. Iako je lako pobrkati ove dvije pojave, postoje neke važne razlike:

Noćni teror događa se u prvih 2 ili 3 sata spavanja i ne spada u snove. Noćne more su snovi zastrašujuće prirode koji se događaju obično kasnije u ciklusu spavanja.

Dijete koje je proživjelo noćni teror ne reagira na naše napore da ga smirimo i utješimo i često se kasnije ne sjeća što se dogodilo. Kada dijete ima noćnu moru, često se probudi uplašeno, ali obično reagira na roditeljski zagrljaj i riječi utjehe da je sigurno i da je sve bio samo ružan san. Dijete se također sjeća barem dijelova noćne more.

Kod noćnog terora obično se ne radi o sanjanoj strašnoj situaciji, već više o emociji straha kao takvoj. Nedostatak konkretnog scenarija već strah kao okidač obično dovodi do još veće emocionalne napetosti i pojačanog lupanja srca. Stoga se dijete budi zbunjeno i dezorijentirano te ne može odmah govoriti i sjetiti se što je uzrokovalo histeriju.

Mogući uzroci noćnog terora

Mogući uzroci noćnog terora uključuju emocionalni stres, vrućicu ili povišenu temperaturu, neke lijekove i manjak sna u prethodnim danima.

Kako djeca reagiraju na noćni teror?

Iskustva s noćnim terorom mogu biti različita kod djece. Nakon proživljenog noćnog terora dijete se obično naglo budi iz sna uz viku ili plač. Ponekad se dijete znoji i teško diše. Ponekad se dijete neće moći lako probuditi, ali će glasno govoriti u snu. Kada ga probudite bit će zbunjeno i neće moći odmah odgovoriti na pitanje što se događa. U ekstremnim slučajevima neće odmah moći odgovoriti na pitanje gdje je, kako se zove i koliko ima godina.

Ovakve epizode mogu se ponoviti nekoliko puta u dva tjedna, traju nekoliko minuta i potom mogu nestati. Djetetu obično treba neko vrijeme da se smiri i ponovno zaspi.

Kako možemo djetetu pomoći?

Za noćni teror baš kao ni za noćne more nema nekog propisanog lijeka ili tretmana. Ono što možemo učiniti je djetetu osigurati dovoljno sna kroz uredni raspored odlaska u krevet i buđenja. Dobro je i pripaziti na večernje obroke koji bi trebali biti lagani i zdravi.

Nikako se ne smije dijete koje proživljava noćni teror naglo buditi, vikati ili ga tresti. Dijete je potreno umiriti tihim govorom i milovanjem. Ukoliko je potrebno, roditelj može ostati uz dijete do jutra ili ostaviti upaljeno svijetlo i otvorena vrata. (JK)