Trebate nešto obaviti po kući, ali vaš mališan zahtjeva vašu potpunu posvećenost i pozornost? Sigurno vam je poznat ovaj scenarij: 17 sati je i pokušavate pripremiti večeru, ali vaš trogodišnjak ne smatra to za bitno, zakačio vam se za nogu i ne odustaje. Pokušajte ga pozabaviti s nekom od predloženih ideja koje će ga animirati dovoljno dugo da uspijete napraviti što trebate.

– Privucite čvrstu stolicu do sudopera koji ste napunili toplom vodom i mjehurićima. Ubacite nekoliko plastičnih žlica i posudica i dajte djetetu spužvicu za pranje. Uz dijete koje se lijepo zabavlja gratis dolazi i napola opran pod oko stolice, koji ćete kasnije samo trebati prebrisati.

– Odvojite nekoliko minuta i zajedno se bacite na brzo građenje utvrde s jastucima i dekama. Ako nemate ni toliko vremena, najveću plahtu koju imate prebacite preko stola, a dijete u svoju novu utvrdu može dovesti svoje plišane igračke, lutke i ostatak vesele družine.

– Izletite nakratko van i malu vrećicu napunite prirodnim stvarima kao što su lišće, češeri, kamenčići i grančice. Dijete će se zabaviti dok bude izvlačilo jednu po jednu stvar iz vreće i otkrivalo što se sve nalazi unutra.

– Ubacite nekoliko kockica leda u plastičnu posudu i dijete će sa zanimanjem pratiti procese koji se tu događaju. Ako vam treba još malo vremena, nakon što se kockice otope, dodajte nove. Iznenadit ćete se koliko dugo mala djeca mogu biti zaokupljena ovom aktivnošću.

– Izvucite plastelin ili tijesto za igru i dajte djetetu da se igra. Zabava će puno duže trajati ako mu uz to ponudite i modlice za kekse, nož za mazanje i mali valjak za tijesto.

– Ako ne morate obavljati važan razgovor preko telefona, izvucite lonce i tave. Puno objašnjenja nije potrebno, samo se pripremite na buku.

– Stariju djecu možete zabaviti dajući im jednostavne ali zabavne zadatke. Na primjer, ponudite im kutiju s rasparenim čarapama kojima će pokušati naći par. Možda izvršenje zadatka neće biti osobito uspješno, ali će se svakako zabaviti dok pokušavaju.

– Izvucite stare novine i magazine za reciklažu i dajte djetetu flomastere da se zabavi dok docrtava brkove i guste obrve na lijepe tete koje reklamiraju najnoviju maskaru.

– Ako vam ništa drugo ne upali, okrenite se tehnologiji. Pokušajte s tv-programom prilagođenim djeci ili nekim od gadgeta sa sadržajima za najmanje.